latinica  ћирилица
20/02/2019 |  10:23 | Autor: SRNA

Ljajić: Neograničen izvoz voćne rakije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da bi krajem aprila Međuvladin savjet Evroazijske unije trebalo da potvrdi otvaranje tog tržišta za proizvode iz Srbiju.
Rakija - Foto: ilustracija
RakijaFoto: ilustracija

- To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote vinjaka, sira i cigareta - rekao je Ljajić za RTS.

On je podsjetio da Srbija dvije i po godine pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom, istakavši da je najbitnije da dođe do finalizacije sporazuma.

- Sporazum predviđa neograničen izvoz voćnih rakija na evroazijsko tržište, a izdejstvovali smo i izvoz 2.000 tona cigareta - rekao je Ljajić.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin sinoć je saopštio da je uspostavljanje slobodne zone trgovine između Srbije i Evroazijske unije završena stvar i da je još ostalo da ova odluka bude potvrđena na Međuvladinom savjetu.

Čepurin je na Tviteru napisao da je ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin saopštio da će evroazijski Međuvladin savjet uskoro donijeti odluku o uspostavljanju zone slobodne trgovine Evroazijske unije i Srbije.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Јermenija i Kirgistan.

Ljajić je, upitan o snižavanju cijene rominga u regionu, rekao da se početkom aprila očekuje potpisivanje sporazum o manjoj cijeni rominga koji će, osim Makedonije, Crne Gore i BiH, uključiti i Albaniju i Kosovo i Metohije.

On je rekao da očekuje da se u doglednom vremenu snize cijene rominga i sa zemljama EU.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije juče je saopšteno da je na sastanku u Skoplju dogovoreno da regionalni sporazum o romingu zemalja Balkana bude potpisan u aprilu u Beogradu, na drugom Digitalnom samitu Balkana.

Državni sekretar u tom ministarstvu Tatjana Matić podsjetila je da je tekst Nacrta sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu usaglašen i da definiše i regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cijena.

Na skupu u Skoplju, osim srpske delegacije i predstavnika zemlje domaćina, učestvovali su predstavnici BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel. /kraj/dm