latinica  ћирилица
20/02/2019 |  10:24 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Grčko voće izvozili u Rusiju kao srpsko

U Srbiji je uhapšeno petoro osumnjičenih da su uvozili voće iz Grčke i potom ga kao srpsko prodavali u Rusiji, a privedena su 54 poljoprivrednika koji su im pomagali, saopšteno je iz MUP-a Srbije.
Јabuke - Foto: RTRS
ЈabukeFoto: RTRS

U saradnji sa tužilaštvom u Nišu, policija je uhapsila odgovorno lice preduzeća Coja promet i zastupnika tog preduzeća, kao i dva odgovorna lica preduzeća Citrum AKZ, te odgovorno lice firme D i B trans zbog zloupotrebe položaja, pranja novca i poreske utaje.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije za voće uvezeno iz Grčke, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke.

Krivična prijava je podnijeta i protiv privrednog društva Coja promet kojem je pribavljena protivpravna imovinska korist od 105 miliona dinara /oko 890.000 evra/.

Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća Coja promet 2017. i 2018. godine preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, uz pomoć poljoprivrednih dobavljača sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

Potom su breskve i nektarine, preko preduzeća Coja promet, izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije zemlje i uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju.