latinica  ћирилица
20/02/2019 |  10:46 | Autor: B92

Gdje je Јokić u MVP trci?

Trka za najkorisnijeg igrača ovosezonske NBA lige se nastavlja nakon Ol-star pauze i do samog kraja sezone će biti vrlo neizvjesno u toj borbi.

Kao što je poznato, srpski košarkaš Nikola Јokić nalazi se u užem izboru u ovosezonskoj MVP trci NBA lige.

Prema pisanju američkog ESPN, lideri u MVP trci su Јanis Adetokumbo, DŽejms Harden i Pol DŽordž, a odmah iza njih Stef Kari, DŽoel Embid i Nikola Јokić, a dalje idu Kevin Durent, LeBron DŽejms, Kavaj Lenard, Entoni Dejvis i ostali.

Јanis je i dalje prvi u MVP trci - bilježi 27 poena 12 skokova i 6 asistencija u prosjeku, dok DŽejms Harden igra jednu istorijsku sezonu - prosječno 36 poena, uz 7 asistencija i 6 skokova.

Ono što je prilično interesantno jeste podatak da je 35 poena i više u prosjeku postizalo svega nekoliko košarkaša: Kobi Brajant, Rik Beri, Majkl DŽordan i Vilt Čemberlejn. Vilt Čemberlejn i Rik Beri su ovo postigli u šezdesetim godinama, DŽordan u osamdesetim, a Kobi sredinom prve decenije 21. vijeka.

Nikola je na šestom mestu u MVP trci trenutno, njegov Denver je prvoplasiran, a njega sigurno čeka mjesto u jednoj od tri idealne NBA petorke, čak štaviše, ni prva nije daleko od popularnog "DŽokera".

Srpski centar se može pohvaliti dobrom sezonom, pošto trenutno igra najbolje u dosadašnjoj karijeri i jedan je od unikatnijih zvijezda u ligi.

Koliki uticaj Јokić ima na Denver i ligu uopšte, dovoljno govori podatak koji je iznio Bličer riport koji navodi da "DŽoker" ove sezone ima više poena nego Kajri Irving, više asistencija nego DŽejms Harden, više skokova nego Entoni Dejvis, više ukradenih lopti nego Јanis Adetokumbo i više tripl dabl utakmica od svih igrača u ligi, osim Rasela Vestbruka.