latinica  ћирилица
20/02/2019 |  12:36 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Mitrović: Novootkrivene fotografije - dokaz genocida u Јasenovcu

Novootkrivene fotografije koncentracionog logora Јasenovac, koje je iz vazduha snimio američki pilot u januaru 1945. godine, ključni su dokaz ustaškog zločina genocida, smatra predsjednik Skupštine Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine" Nedeljko Mitrović.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

- Ovi snimci su jedan od dokaza da su tačni podaci do kojih su došli objektivni istoričari, stručnjaci i potomci žrtava da je u Јasenovcu ubijeno više od 700.000 Srba, Јevreja i Roma - rekao je Mitrović Srni.

On je istakao da bi ovim saznanjima posebno trebalo da pozabave nadležni u Hrvatskoj gdje se manipulisalo brojem žrtava u Јasenovcu i krili dokazi o ustaškim zločinima.

Na fotografijama Јasenovca, koje je u arhivu Nacionalne zbirke vazdušnih fotografija u škotskom Edinburgu pronašao hrvatski istoričar Goran Hutinec, jasno se vide masovne grobnice, i to na području Gradine, sa druge strane rijeke Save.

Vidljivo je i romsko groblje, ali i svi objekti u sklopu logora koji su kasnije srušeni i uništeni. Ustaše su 1945. godine iz masovnih grobnica vadile leševe i spaljivale ih kako bi prikrili stravične zločine koje su napravili u tom logoru.