latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:10 | Autor: SRNA

Dačić: Ojačana pozicija Beograda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Burundi, prošle godine, bio među prvim državama koje su povukle priznanje kosovske nezavisnosti, istakavši da je to doprinijelo promjeni snaga na međunarodnom planu i jačanju pozicije zvaničnog Beograda.
Beograd: Dačić - Nibidžir - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Beograd: Dačić - Nibidžir - konferencija za novinareFoto: SRNA

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Ezekjelom Nibidžirom zahvalio Burundiju za tu odluku i dodao da je ta država glasala i protiv prijema /samoproglašenog/ Kosova u Interpol.

- U gostima su nam pravi prijatelji koji podržavaju stavove Srbije, međunarodno pravo, koji su protiv jednostranih akata, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova - rekao je Dačić.

On je naveo i da je samoproglašeno Kosovo ponovo podnijelo zahtjev za članstvo u Interpol i istakao da će ponovo izgubiti i to sa još gorim rezultatom negi prošli put.

Dačić je rekao da ne razumije potrebu Prištine za takvim samoubilačkim potezima.

- Možda će se prijaviti i za Unesko. Mi se pripremamo za tu borbu - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Nibidžir je istakao da je Burundi protiv secesije i da je zato donio odluku o povlačenju priznanja Kosova.

On je najavio i da njegova država neće mijenjati svoj stav o povlačenju priznanja, kao i da će ponovo glasati protiv prijema /samoproglašenog/ Kosova u Interopol.

- Srbija je zaista bratska zemlja. Srbija je uvijek bila na strani Burundija u međunarodnim organizacijama i po pitanju ljudskih prava - rekao je Nibidžir.

Dačić i Nibidžir izrazili su spremnost za sveukupnim unapređenjem saradnje dvije države, a posebno u oblasti ekonomije, bezbjednosti, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja.