latinica  ћирилица
21/02/2019 |  08:55 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Veče dokumentarnog filma u Doboju

U Doboju će, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske i tamošnjeg Centra za kulturu i obrazovanje, biti održano Veče dokumentarnog filma u okviru kojeg će biti prikazana tri višestruko nagrađivana filma snimljena u porodukciji RTRS-a i "Srna filma" u periodu od 1996. do 2001. godine.
Centar za kulturu i obrazovanje Doboj - Foto: Screenshot/YouTube
Centar za kulturu i obrazovanje DobojFoto: Screenshot/YouTube

Riječ je o filmovima "Egzodus ponovo" Snježana Lalovića, "Povratak južnim planinama" Slavka Milanovića i "Bukvar bukvica" Milenka Јovanovića, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Film "Egzodus ponovo", snimljen 1996. godine, govori o egzodusu sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a dobitnik je Zlatne medalje Beograda za najbolji dokumentarni film na festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 1996. godine.

"Povratak južnim planinama" /1997/ je svojevrsna zvučna i likovna razglednica Republike Srpske, a kao matrica za film poslužila je kompozicija Ksenije Zečević "Povratak južnim planinama", posvećena borcima Vojske Republike Srpske.

Ovaj film dobitnik je nagrade za najbolji ekološki film na Međunarodnom festivalu ekološkog, sportskog i turističkog filma na Zlatiboru 1999. godine.

Dokumentarni film "Bukvar bukvica" /2001/ kroz analizu udžbenika za osnovce u Republici Srpskoj i Federaciji BiH pokušava da odgovori na pitanje šta je od mnogostruke Bosne Ive Andrića našlo mjesto u školskim knjigama multietničke i dejtonske BiH, odnosno da li se cenzurom i brisanjem pojedinih stranica istorije može graditi mir i tolerancija.

Ulaz je besplatan, a program će biti održan u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, sa početkom u 19.00 časova.