latinica  ћирилица
21/02/2019 |  09:05 | Autor: SRNA

Vatikan: Istorijski sastanak o zlostavljanju djece

Biskupi iz čitavog svijeta sastaju se danas u Vatikanu na istorijskim samitu o borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece unutar Katoličke crkve, poslije skandala koji je nanio štetu ovoj organizaciji u prethodnim godinama.
Pedofil (ilustracija) -
Pedofil (ilustracija)

Samit, koji je sazvao papa Franjo, trajaće četiri dana i okupiće oko 100 biskupa sa svih kontinenata radi diskusije o slučajevima zlostavljanja širom svijeta.

- Ovaj samit je bez presedana do te mjere da nema ni ime. To je interna komunikaciona operacija da bi se poručilo liderima Katoličke crkve da Vatikan više ne može da toleriše ove skandale - izjavila je Kristin Ledoti, urednik francuskog hrišćanskog lista Temoanjan šretijen.

Ona je dodala da je ovo i vježba iz odnosa sa javnošću da bi se pokazalo svijetu da crkva direktno rješava problem, prenio je AFP.

Žrtve seksualnog zlostavljanja nadaju se da će samit biti mnogo više od operacije popravljanja ugleda putem medijskog nastupa i očekuju od Vatikana konkretne mjere povodom ove krize.

Udruženja žrtava pozvala su na momentalno otpuštanje počinilaca i onih koji su pomagali u prikrivanju njihovih krivičnih djela, usvajanje jasne definicije seksualnog zlostavljanja maloljetnika i da sveštenici koji su proglašeni krivim za zlostavljanje budu upisani u globalni javni registar.