latinica  ћирилица
21/02/2019 |  10:30 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Dačić: Amerika više nego drugi zainteresovana za trajno rješenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nije iznenađen što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc iskoristio susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom da govori o Kosovu i Metohiji, navodeći da se traži kompromis i da bi svaki dogovor i za SAD bio politički plus.
Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ivica DačićFoto: RTRS

Dačić je za RTS rekao da su Sjedinjene Američke Države više nego neki drugi partneri zainteresovane za trajno rješenje za Kosmet, što je u vezi sa promjenom njihovog stava i ogleda se u tome da to više nije zatvoreno pitanje.

On je podsjetio da Austrija podržava kompromisno rješenje iako nisu oduševljeni nekim idejama, ali su rekli da će ih podržati ako budu prihvatljive za obje strane.

Tri mjeseca nakon što su uvedene takse za srpsku robu na Kosmetu, Dačić smatra da postoji opstrukcija pojedinih evropskih zemalja koje nisu zainteresovane da to bude riješeno do kraja maja zbog evropskih izbora, ali i nekih drugih zemalja koje nisu vodeće u dijalogu.

Odgovarajući na pitanje da li je riječ o Velikoj Britaniji i Njemačkoj, Dačić je naveo da bi mogao da kaže da je riječ i o jednima i o drugima, ali da ima još nekih zemalja koje nemaju toliki uticaj.

Govoreći o ideji razgraničenja, Dačić je napomenuo da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosmet autonomija u okviru Srbije, dok Priština kaže da promjena njenog ustava ne dolazi u obzir, te da bi prostor za kompromis trebalo tražiti između te dvije pozicije.

On naglašava da u okviru unutrašnjeg dijaloga u Srbiji nije čuo nijednu drugu ideju, osim razgraničenja.

Prema njegovim riječima, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio ideju o razgraničenju uslijedila je detonacija negativnih izjava u Prištini, što znači da ta ideja Kosovu ne odgovara.

Dačić je dodao da su ranije postojali prijedlozi za podjelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi.

- Ako otjeraju Srbe nećemo imati ni sjever Kosova i to ljudi treba da znaju - ističe Dačić.

On je upitao šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na Kosmetu i poručio da je odgovor na to pitanje veoma važan.

Dačić je dodao da će se narod Srbije, ako bude nekog sporazuma, o tome izjasniti na referendumu.

Komentarišući izjavu ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota da je Srbija na pogrešnoj strani istorije kada je riječ o Venecueli, Dačić je istakao da je to klasičan primjer kako velika sila razgovara sa ostalima, te upitao da li su SAD time što podržavaju samoproglašeno Kosovo na pravoj strani.

- To nije primjeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Njemačka, ni Rusija, ni Kina određivati spoljnu politiku. Svako gleda svoje interese. Mi ne podržavamo /predsjednika Venecuele Nikolasa/ Madura, nego svakoga koga podržava venecuelanski narod, a ne Vašington ili Moskva - poručio je Dačić.

Povezane vijesti:

Kurc od Trampa traži veće angažovanje SAD oko kosovskog pitanja

Dačić poručio Skotu: Na kojoj ste vi strani istorije?