latinica  ћирилица
21/02/2019 |  10:31 ⇒ 11:14 | Autor: TANЈUG

Vučić: Rata neće biti sve dok neko ne napadne i počne da ubija Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je uvjeren da neće doći do dogovora sa Prištinom oko rješenja kosovskog pitanja, ali da će se za to boriti svim srcem.
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto:Dimitrije Goll)Foto: TANЈUG

Vučić je, u intervjuu na TV Prva, rekao da vjerovatno neće biti nikakvog rješenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svijetu koji su u stanju preko svojih agencijskih mreža da pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora.

- Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse - kazao je on.

Ukazao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati našoj djeci.

- Sve ću da radim da ne bude tako. Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor - podvukao je on.

Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška.

Istakao je da politički neće da pusti da ovaj problem ostane neriješen, ali već zna da će biti po tom pitanju politički poražen.

- Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspjeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspio da vrati Kosovo na političku mapu svijeta", rekao je Vučić.

Vučić kaže da su mir i stabilnost ključni i da rata neće biti sve dok neko fizički ne napadne i ne počne da ubija Srbe, što, kako ističe, ne bi isključio, imajući u vidu neodgovornost i ludilo onih koji sada vode politiku u Prištini, ali i licemerje nekih zapadnih zemalja.

- Mira će biti, jer mir čuvamo i borimo se za mir, sve dok neko fizički ne napadne i ne počne da ubija Srbe. Nikad to ne bih isključio posebno imajući u vidu neodgovornost i ludilo među ljudima koji vode politiku u Prištini. A i zbog velikog licemerja nekih zemalja koje pružaju prvo tihu, pa snažnu podršku ispod žita Haradinaju za ovo što radi - rekao je Vučić, navodeći da među tim zemljama ima i nekih iz Evrope.

Naveo je i da nema namjeru da kleči i izvinjava se za Oluju ili Klečku i da nije spreman da se izvinjava onima koji nisu zaslužili izvinjenje, samo da bi se nekome dodvoravao.

On je na konstataciju da je Milojko Pantić iz Saveza za Srbiju tražio od njega da kleči i izvinjava se Kosovu, pojasnio da ovaj predstavnik opozicije traži da klekne i pred Hrvatima, Bošnjacima i Albancima.

- To neću učiniti, osim ukoliko to nije nasušna potreba našeg naroda. Јa da se izvinjavam onima koji nisu zaslužili našse izvinjenje, neću da radim da bi se dodvoravao Milojku Pantiću ili nekima sa zapada - naglasio je on.

Kazao je da vodi politiku u interesu Srbije i da se bori za Srbiju.

- Nije mi teško da molim njemačku kancelarku Angelu Merkel ili kineskog predsjednika Si Đipinga za investicije. Moliću i klečaću za sve što je dobro za Srbiju, ali da klečim i izvinjavam se za Oluju ili Klečku ne pada mi na pamet - poručio je on.

Vučić je kazao da predstavnici Saveza za Srbiju mogu da kleče i da se izvinjavaju, što su radili i ranije, pa nisu dobili ničije poštovanje.

- Nikada neću da unizim svoju zemlju i dozvolim da se ponižava naš narod - naveo je Vučić.