latinica  ћирилица
21/02/2019 |  11:12 ⇒ 12:51 | Autor: klix.ba

Grupa od 250 problematičnih migranata biće prebačena u Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je portal Kliks da će na današnjoj sjednici kantonalne Vlade biti riječi o procedurama koje se moraju sprovesti zbog zatvaranja migrantskih centara u ovom kantonu, jer Ministarstvo bezbjednosti BiH nije preuzelo brigu o prihvatnim centrima u Krajini ni nakon isteka roka od 10 dana.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Kljajić je rekao da se punih osam mjeseci čeka da BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom kantonu i donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i osigura obezbjeđenje.

- U ovom trenutku sigurno je jedno - da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima, koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tuče i činili druga krivična djela - rekao je on.

Prema riječima policijskog komesara USK Muje Koričića, transport pomenutih migranata za Ušivak planiran je za petak, a na policiji je da obezbijedi autobuse koje će platiti Međunarodna organizacija za migrante u BiH.

Ostatak od 3.200 migranata, koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, objektu Miral u Velikoj Kladuši i hotelu Sedra u Cazinu, sačekaće konačni epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva bezbjednosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.