latinica  ћирилица
21/02/2019 |  11:59 | Autor: RTS

Poslije Venecuele na tapetu SAD Nikaragva?

Savjetnik američkog predsjednika Donlada Trampa za spoljnu politiku, DŽon Bolton želi da razriješi svoj višedecenijski sukob sa predsjednikom Nikaragve Danijelom Ortegom, nagovještavajući da bi režim podržan od strane Vašingtona mogao da dođe na vlast u bliskoj budućnosti.
Danijel Ortega, arhiv (Foto: csmonitor.com) -
Danijel Ortega, arhiv (Foto: csmonitor.com)

- Ortegin režim osudio je tri lidera farmera na 550 godina zatvora zbog njihove uloge u protestima 2018., u kojima je policija navodno ubila 300 aktivista. Ortegini dani su izbrojani, narod Nikaragve će uskoro biti slobodan - napisao je na Tviteru Trampov savjetnik i čovjek od povjerenja.

Liderima protesta protiv Ortege izrečene su zatvorske kazne pošto su osuđeni za umiješanost u smrt četiri policajca i jednog učitelja tokom sukoba jula prošle godine.

Kako navodi RT, Nikaragvu, tu centralnoameričku državu, protesti potresaju od prošlog aprila, na kojima su demonstranti zatražili ostavku lidera partije Sandinista, Danijela Ortege. Ortega je svoj posljednji mandat ubjedljivo osvojio 2016.

SAD su više puta tokom proteklih decenija podržavale ustanak protiv ljevičarske vlade. Bolton je novembra prošle godine pozvao na rušenje onoga što je nazvao "trojkom tiranije" – Venecuele, Nikaragve i Kube, "odvratne kolevke komunizma na Sjevernoj hemisferi".

Boltonova istorija sa Ortegom počela je još sredinom 80-tih godina prošlog vijeka kada je obavljao više funkcija u administraciji Ronalda Regana. Ortega je predvodio revoluciju 1979., a prvi put je izabran za predsjednika 1985. godine.

Regan je finansijski podržavao desničarske pobunjenike u Nikaragvi tokom sukoba koji je trajao skoro čitavu deceniju.

RT tvrdi da je Bolton tokom svog djelovanja u Reganovoj administraciji bio više od svjedoka u akcijama CIA za zaobilaženje zabrane Kongresa o pružanju podrške opozicionim paravojskama.