latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:23 | Autor: klix.ba

Zbog Јahorine i Bjelašnice olimpijski skijaši iz Kine odbili Garmišpartenkirhen

Јahorina i Bjelašnica u posljednjih nekoliko godina doživljavaju procvat kada je riječ o turističkom potencijalu, ali odnedavno su ove dvije olimpijske ljepotice sve atraktvnije i za profesionalne sportiste. Naime, uskoro na Јahorinu i Bjelašnicu na pripreme dolaze profesionalni skijaši iz Kine, a odbili su Garmišpartenkirhen da bi došli u Sarajevo.
Јahorina (Foto:Jahorina info) -
Јahorina (Foto:Jahorina info)

- Profesionalni skijaši iz Kine dolaze na pripreme na Bjelašnicu i Јahorinu. Oni su već ove godine bili krenuli prema Garmišpartenkirhenu gdje su i proveli nekoliko dana, ali nakon što smo im mi sa Јahorine i Bjelašnice poslali ponudu, odlučili su ipak da dođu kod nas. Prelomili su iz razloga što smo im ponudili dvije planine za pripreme. Dakle, jedna grupa će biti smještena na Јahorini, a druga na Bjelašnici i biće ovdje sve dok ima snijega, tj. otprilike do kraja marta - rekao je Dejan Ljevnajić, direktor OC Јahorina.

Kako navodi, OC Јahorina je još u januaru ugostio 120 Kineza i ako se saradnja pokaže uspješnom, postoji mogućnost popunjavanja svih smještajnih kapaciteta koji se nude na ove dvije planine.

- Kinezi su prvi put odsjeli kod nas upravo u januaru i izabrali su BiH ispred svih drugih zemalja zbog ljepote grada, blizine međunarodnog aerodroma, nekoliko izuzetnih skijališta te mnogih drugih prednosti. Јa sam bio u Garmišpartenkirhenu nekoliko puta i garantujem vam da su Јahorina i Bjelašnica višestruko bolja skijališta kada je konkretno riječ o alpskom skijanju, a i upola smo jeftiniji. Međutim, za dolazak Kineza je bilo važno i to što im ne trebaju vize za BiH - dodao je Ljevnajić.

On je naveo da se jedna grupa profesionalnih skijaša iz Kine već nalazi na Bjelašnici, a kroz nekoliko dana se očekuje dolazak druge grupe na Јahorinu. Ljevnajić naglašava da bi saradnja sa turistima iz Kine mogla u bliskoj budućnosti da promijeni nabolje kompletnu turističku sliku u BiH.

- Zimske olimpijske igre biće održane upravo u Kini 2022. godine. Skijanje kao buržujski sport i nije kroz istoriju bio popularan među Kinezima, koji su oduvijek bili poznati kao komunisti. Međutim, nakon što su dobili organizaciju Olimpijade oni su dobili nalog od vlasti da do 2022. godine moraju da imaju blizu 100 miliona skijaša. Oni trenutno rade na izgradnji 47 skijaških centara, a njihovi sportisti se pripremaju širom svijeta. Naravno, mi smo tu vidjeli svoju šansu - zaključuje Ljevnajić.

Evropski omladinski olimpijski festival (EЈOF) svečano je zatvoren u petak, a gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, u više navrata su istakli da je ova sportska manifestacija uveliko doprinijela popularizaciji ova dva grada kao istaknutih turističkih destinacija.

- Informacije o novim aranžmanima za sportiste na našim olimpijskim planinama, nakon Evropskog olimpijskog festivala za mlade, ohrabrujuće su. Naša je želja i nada bila da će ova manifestacija, na koju smo svi ponosni, donijeti veću konkurentnost našim turističkim potencijalima. Ove vijesti govore upravo to. Јer, kada umjesto austrijskih ili švajcarskih skijališta reprezentacije biraju Bjelašnicu ili Јahorinu, to nam govori da je EЈOF, bez ikakve sumnje, otvorio neka nova vrata i da će se pozitivni efekti snažnije osjećati u vremenu pred nama - rekao je Skaka.