latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:28 | Autor: SRNA

Ujić: Od početka godine registrovano 1.548 migranata

U BiH je od početka godine registrovano 1.548 ilegalnih migranata, što je ogromno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i BiH se ne može sama boriti protiv tako velikog priliva, izjavio je Srni direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.
Slobodan Ujić - Foto: SRNA
Slobodan UjićFoto: SRNA

On je dodao da je u BiH trenutno ukupno 3.880 registrovanih migranata.

- Prošle godine smo imali manje od 700 lica za januar i februar, a sada 1.548, čime je priliv povećan za 100 odsto. Već imamo dnevni priliv između 50 do 60 lica, to je puno za ovaj period godine i sigurno će se dolaskom toplijeg vremena broj migaranata povećavati. BiH se ne može sama boriti protiv ovoga - istakao je Ujić.

On je napomenuo da u Grčkoj ima oko 70.000 migranata i da je trenutno dnevni priliv u toj zemlji oko 300 ilegalnih migranata.

- Oni se kreću prema zemljama EU i sigurno da će jedan dio ići preko BiH - rekao je Ujić i podsjetio na podatke koje je juče iznio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović da je preko Srbije već prošlo više od milion ilegalnih migranata i da sada imaju oko 4.000 do 4.500 migranata.

Ujić je napomenuo da migranti koriste dvije rute iz Grčke prema ostalim zemljama Balkana - oko 80 odsto migranata dolazi preko Srbije, a oko 20 odsto sa teritorije Crne Gore.

- To je ogroman dio granice, više od 1.000 kilometara i mislim da EU zajedno sa zemljama Balkana mora da pronađe način da se bori protiv ilegalne migracije - zaključio je Ujić.

Komentarišući slučaj maloljetnog migranta, zaraženog virusom HIV-a, koji je prijavljen za silovanje u Bihaću, Ujić je istakao da je tom maloljetniku bio dodijeljen staratelj Centra za socijali rad Hadžići, koji ga je smjestio u Klinički centar na Koševu.

On je naveo da je maloljetni migrant samovoljno napustio Klinički centar, da je staratelj ponovo došao po njega, nakon čega je maloljetnik bio smješten u privremeni prihvatni centar, poluotvorenog tipa, gdje mu je određena izolacija.

- Služba nije klinički centar i nije bio pod nadzorom naše službe, nego nadzorom Centra za socijalni rad, jer je maloljetnom licu određen staratelj - rekao je Ujić.

On je dodao da je maloljetnik odbio izolaciju i udaljio se u nepoznatom pravcu, te da je za njim raspisana potjernica i već 12-13 dana gubi mu se svaki trag.

Ujić je naveo da je maloljetno lice imalo staratelja Centra za socijalni rad Hadžići, a da bi bilo deportovano iz BiH potrebno je prvo utvrditi njegov identitet, jer mnogi od njih nemaju nikakav dokument.

- Taj proces dugo traje i u većini slučajeva to se ne uspije utvrditi, jer sa zemljama koje su visokorizične, a odakle dolaze migranti je vrlo teško sarađivati. Najviše državljana tih zemalja ulazi u BiH i kada se utvrdi identitet, potrebno je od njih tražiti da prihvate to lice - dodao je on.

Ujić smatra da Služba za poslove sa strancima BiH u okviru svojih nadležnosti vrlo dobro radi, te naveo da je pod kontrolom određeni broj bezbjednosno interesantnih migranata.

- Imamo jedan Imigracioni centar zatvorenog tipa gdje trenutno boravi osam-devet lica koja predstavljaju potencijalu prijetnju i više od 30 lica koja su pravila razne vrste prekršaja i krivična djela u Unsko-sanskom kantonu. Mi smo ih izolovali, zato što u tom kantonu nije određivan pritvora licima koja ponavljaju vršenje krivičnih djela - dodao je Ujić.