latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:41 | Autor: SRNA

Grabovac: Odbor podržava procesuiranje ratnih zločina nad Srbima

Odbor za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske daje punu podrškku nadležnim tužilaštvima da procesuiraju ratne zločine počinjene nad Srbima na području Posavine i čitave BiH, izjavio je predsjednik ovog odbora Marko Grabovac.
Marko Grabovac - Foto: RTRS
Marko GrabovacFoto: RTRS

- Postoje neoborivi dokazi o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Brodu, Odžaku i čitavoj Posavini, masovne srpske grobnice, dokumentacija, izjave preživjelih svjedoka, koji su ranije dostavljeni Haškom tribunalu i Tužilaštvu BiH - rekao je Grabovac Srni.

Grabovac je ocijenio da za porodice srpskih žrtava rata nema satisfakcije sve dok licu pravde ne budu privedeni naredbodavci i izvršioci ratnih zločina nad Srbima u Posavini i čitavoj BiH.

Mještani sela Donja Dubica, u opštini Odžak, pripremaju novu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Marka Vidića zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima na ovom području, rekao je ranije Srni mještanin ovog sela Marko Dragić.

- Vidić je bio komandir voda HVO-a pod čijom komandom je srpsko stanovništvo iz Donje Dubice protjerano, zatvoreno u logor, žene silovane i sva imovina zapaljena - tvrdi Dragić, koji je jedan od organizatora podnošenja nove krivične prijave.