latinica  ћирилица
21/02/2019 |  13:49 ⇒ 19:23 | Autor: SRNA

Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH posredstvom svog direktora Envera Halilovića nastoji prenijeti ustavne nadležnosti entiteta u oblasti akreditovanja visokoškolskih ustanova na nivo BiH, što je za Srpsku neprihvatljivo.

Rajčević je upozorio da cijeli sistem visokog obrazovanja u BiH može ostati paralizovan ako se ne ispoštuje rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje ovdašnjih visokoškolskih ustanova da bi bile upisane u državni registar /koji vodi Agencija na nivou BiH/.

On je objasnio da proces reakreditacije javnih visokoškolskih ustanova u Srpskoj nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

Rajčević je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice Vlade Srpske na kojoj je razmatrana i informacija o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u Srpskoj, apelovao da se izađe iz situacije u kojoj Halilović cijelu BiH stavlja u poziciju taoca, što je nedopustivo.

- Apelujem da Savjet ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH utiču na Halilovića da se problem prevaziđe kako bismo mogli da idemo dalje u proces reakreditacije svih visokoškolskih ustanova u BiH i kako ne bismo doveli u pitanje kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH, a što bi dovelo do negativnih posljedica po studente - rekao je Rajčević.

On je dodao da bi rješenjem ovog problema diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u cijeloj BiH postale međunarodno validne, te bi se nastavilo učešće javnih visokoškolskih ustanova u raznim međunarodnim projektima.

Rajčević je zaključio da nadležni moraju uticati na Halilovića u vezi sa rješavanjem ovog problema, ili da na tom planu izvrše određene kadrovske izmjene.

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić istakla je da Halilović pogrešno tumači nadležnosti u oblasti akreditovanja, smatrajući da to nije dio obrazovnog sistema i da, samim tim, ne podliježe ustavnoj odredbi koja obrazovanje svrstava u nadležnost entiteta, kantona i Brčko distrikta.

- On nastoji da kroz usvajanje dokumenata prenese nadležnost u oblasti akreditacije na nivou BiH, ili da Agencija na nivou BiH radi akreditovanje u kantonima i Srpskoj. To je suprotno Ustavu BiH i neprihvatljivo za Srpsku. Postupak akreditacije mora da se odvija u skladu sa propisima Srpske uz poštovanje nadležnosti koje su zakonski date agenciji na nivou BiH - poručila je Vojvodićeva.

Ona je rekla da je najbitnije da su visokoškolske ustanove u Srpskoj već u postupku akreditacije i da se kao takve smatraju akreditovanim u skladu sa agencijskim pravilnicima.

- Te akreditacije su važeće do 2020. godine u skladu sa dopunskim rješenjima, pripremljenim u Agenciji i dostavljenim resornom ministarstvu radi upisa u Registar visokoškolskih ustanova. Dakle, nikakve posljedice neće nastupiti po naše studente i visokoškolske ustanove - rekla je Vojvodićeva.

Ona je navela da su u vezi sa problemom akreditovanja upućeni dopisi na ključne političke adrese u BiH kako bi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH prestala sa blokadama u postupku imenovanja komisija.

- Mi smo u skladu sa propisima prije devet mjeseci uputili zahtjev Agenciji na nivou BiH za imenovanje komisija koje bi obavile eksternu evaluaciju. Do toga, nažalost, nije došlo uprkos velikom broju naših urgencija - rekla je Vojvodićeva.

Ona je istakla da je republička Agencija uvela novi mehanizam obezbjeđenja kvaliteta čime je prva u BiH počela akreditaciju studijskih programa.

- Prijavljeno je ukupno 55 studijskih programa sa šest visokoškolskih ustanova - rekla je Vojvodićeva.