latinica  ћирилица
21/02/2019 |  15:38 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

Saradnja Srpske i Srbije na planu stipendiranja mladih talenata

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici informaciju o zaključenju Memoranduma o saradnji u oblasti stipendiranja mladih talenata između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije, dva ministarstva su dogovorila zaključivanje ovog memoranduma u želji za daljim razvijanjem i podsticanjem saradnje, kao i uvjerenjem da će saradnja u oblasti stipendiranja mladih talenata doprinijeti međusobnom produbljivanju veza.

- Ministarstva će razvijati i podsticati saradnju u oblasti stipendiranja mladih talenata jačanjem partnerstva između Fonda "Dr Milan Јeli" Republike Srpske i Fonda za mlade talente Republike Srbije, te uspostavljanje okvira za održivu saradnju u oblasti praćenja i unapređenja stipendiranja mladih talenata Srpske i Srbije - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Srpske dala je saglasnost na raspored sredstava Fonda za sprečavanje zaraznih bolesti za 2019. godinu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 600.000 KM.

U saopštenju se navodi da se sredstva raspoređuju za naknadu štete za životinje koje su neškodljivo uklonjene /ubijene ili zaklane/ prilikom realizacije mjera na suzbijanju naročito opasnih zaraznih bolesti i zoonoza, kao i za sanaciju žarišta nakon neškodljivog uništavanja zaraženih životinja.

ZA SOCIЈALNO ZBRINjAVANjE RADNIKA ODOBRENO 1,4 MILIONA KM

Vlada Republike Srpske odobrila je danas sredstva za socijalno zbrinjavanje radnika u ukupnom iznosu od 1.445.000 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 818 radnika iz 41 preduzeća koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uslov za starosnu penziju.

Fondu PIO Republike Srpske raspoređuje se 1.445.000 KM, od čega je 951.121 KM za izmirenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike preduzeća Industrija konfekcije "Novoteks" iz Trebinja, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Iznos od 493.878 KM namijenjen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 65 radnika iz 41 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO do 31. decembra prošle godine u skladu sa rješenjem Vlade Srpske od 11. januara 2018. godine, koji uplatom ovih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Od 2004. do 2018. godine realizacijom Programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla, zbrinuto je ukupno 62.427 radnika iz 555 preduzeća. Vlada Republike Srpske za realizaciju ovog projekta izdvojila je ukupno 186.952.303 KM.

OVE GODINE U BANjE ĆE BITI UPUĆENO 600 ČLANOVA BORAČKIH PORODICA

Vlada Republike Srpske danas je dala saglasnost na Plan utroška sredstava za realizaciju Projekta banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca odbrambreno-otadžbinskog rata za ovu godinu kojim se predviđa upućivanje 600 lica iz ovih kategorija u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove.

Za ovu svrhu Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske obezbijediće 300.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Realizacijom ovog projekta Ministarstvo iskazuje brigu za ratne vojne invalide i članove porodica poginulih boraca, kao članove društva koji su dali najveći doprinos u odbrani Republike Srpske, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je svake godine, počev od 2005, organizovalo i sprovodilo banjsku rehabilitaciju, i do 2018. godine ovaj vid rehabilitacije prošlo je 7.658 korisnika.

Za ovaj projekt u tom periodu ukupno je utrošeno 3.940.566 KM.

DO 30. SEPTEMBRA ZAVRŠITI AKTIVNOSTI PROGRAMA RAZVOЈA RURALNOG POSLOVANjA

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o realizaciji Projekta razvoja ruralnog poslovanja /IFAD 859 BA/, čija je ukupna vrijednost 21 milion KM.
Cilj projekta, koji se se realizuje od 2016. godine, a predviđeno je da sve projektne aktivnosti budu završene 30. septembra ove godine, jeste pružanje pomoći poljoprivrednicima koji proizvode za vlastite potrebe, da se transformišu u komercijalne proizvođače.

Među ciljevima projekta jeste i pomoć u razvoju nepoljoprivrednog preduzetničkog sektora za otvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima i poboljšanje uslova života na selu izgradnjom i rehabilitacijom tržišne seoske infrastrukture, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Projektno područje obuhvata 20 opština u Srpskoj koje spadaju u grupu nerazvijenih i izrazito nerazvijenih - Јezero, Šipovo, Kupres, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac, Oštra Luka, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Petrovo, Pelagićevo, Donji Žabar, Vukosavlje, Šamac, Brod, Derventa i Srbac, u kojima ima približno 50.000 seoskih domaćinstava.

Realizacija aktivnosti u okviru projekta odvijaju se u dvije komponente - podrška poslovnim aktivnostima na selu i tržišna infrastruktura na selu.

U okviru prve komponente u toku je realizacija nabavke razne opreme i mehanizacije koja će omogućiti članovima udruženja i zadruga da kvalitetnije i brže obavljaju aktivnosti na svojim imanjima.

"Kandidovano je 49 zahtjeva za investicionu podršku proizvođačkim grupama, čija vrijednost se procjenjuje na 1.564.513 KM. Ukupan broj korisnika, koji će biti u mogućnosti da koristi nabavljenu opremu, procijenjen je na 1.500", naglašava se u saopštenju.

U okviru komponente tržišne infrastrukture na selu, sve projektne opštine zajedno sa korisnicima kandidovale su infrastrukturne potprojekte u dva ciklusa investiranja /u 2017. i 2018. godini/ u različitu seosku infrastrukturu.

"Struktura realizovanih potprojekata pokazuje da je do sada najveći procenat sredstava upotrijebljen za rekonstrukciju i izgradnju seoskih puteva i sistema za vodosnabdijevanje, za šta su na terenu korisnici pokazali najveću potrebu. Ukupno raspoloživa sredstva za ovu komponentu iznose 13.665.860 KM ili 682.869 KM prosječno po svakoj projektnoj opštini", navodi se u saopštenju.

Stav Vlade Republike Srpske jeste da se započete projektne aktivnosti, ugovorene po projektnim procedurama do 31. marta, mogu završiti i finansirati iz sredstava Vlade Srpske, opština i korisnika, odobrenih za sufinansiranje izgradnje seoske infrastrukture u okviru projekta Razvoja ruralnog poslovanja, najkasnije do 30. septembra.

Vlada je danas usvojila i informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje programa za djecu u godini pred polazak u školu, za šta će biti obezbijeđeno 337.016 KM.

"U tromjesečni predškolski program ove godine biće uključeno 4.353 djece, što predstavlja oko 45 odsto ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru treba da krenu u prvi razred. Program će biti realizovan u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole širom Srpske", ističe se u saopštenju.

Program će se izvoditi od 1. marta do 31. maja i trajaće svaki radni dan po tri časa dnevno ukupno 180 minuta.

Ministarstvo prosvjete i kulture od 2011. godine organizuje tromjesečni predškolski program za djecu koja nisu pohađala predškolsku ustanovu i ovaj program se ostvaruje u predškolskim ustanovama i nekim osnovnim školama, u sredinama u kojima nema predškolskih ustanova, a na osnovu obezbijeđenih sredstava u budžetu Republike Srpske i drugih izvora finansiranja.

Od 2011. godine kroz ovaj program prošlo je 33.280 djece, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 2.553.442 KM.

Program pripreme za djecu pred polazak u školu predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i, kao posebna mjera, osim toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u toj ulozi, dodaje se u saopštenju.