latinica  ћирилица
21/02/2019 |  16:09 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milojka Kovačevića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milojka Kovačevića, kojom ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada 1992. godine.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optuženi se tereti da je za vrijeme napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada i okoline, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti /SЈB/ Višegrad, učestvovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

Prema navodima optužnice, Kovačević je u junu 1992. godine počinio prisilno odvođenje, mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje bošnjačkih civila iz mjesta Donje Veletovo, opština Višegrad, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti i da je u junu 1992. godine, učestvovao u odvođenju iz mjesta Donje Veletovo, kada je cjelokupno stanovništvo prisilno transportovano prema području opštine Sokolac, gdje su žene, djeca i starija lica protjerana na teritoriju pod kontrolom takozvane Armije BiH, a oko 50 muškaraca, od kojih je jedno lice preživjelo, odvedeno je i strijeljano na lokalitetu jame Paklenik.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 12 svjedoka, od kojih su dva zaštićena, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.