latinica  ћирилица
21/02/2019 |  17:36 | Autor: SRNA

Moskva spremna na dijalog sa Amerikom

Rusija je otvorena za dijalog sa SAD, ali samo ako je i Vašington spreman na razgovor, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
SAD i Rusija (Foto: Sputnik) -
SAD i Rusija (Foto: Sputnik)

- Mi smo otvoreni za dijalog u istoj mjeri u kojoj su to spremne i SAD - rekao je Lavrov, dodajući da je Rusija u više navrata ponudila Vašingtonu saradnju u različitim oblastima.

On je u obraćanju članovima Asocijacije evropskih kompanija rekao da se ponuda za saradnju, između ostalog, odnosi na formiranje poslovnog savjeta pod pokroviteljstvom predsjednika dvije zemlje, uz učešće pet ili šest šefova ruskih i američkih vodećih kompanija.

Lavrov je rekao da bi takav savjet bio važan faktor koji bi pomogao u stabilizaciji poslovnih odnosa dvije zemlje, prenio je TASS.

- Uz podršku predsjednika i pod istim principima mi smo ponudili i formiranje savjeta političkih eksperata kome bi bio povjeren zadatak razvoja odnosa dvije zemlje - rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Rusija ponudila dijalog u oblasti strateške stabilnosti, uključujući pitanje Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/, Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja /START/, kao i problem svemira, odnosno načine da se izbjegne naoružavanje u kosmosu.

Lavrov je naglasio da Moskva do sada nije dobila nijedan konstruktivan odgovor na te ponude.