latinica  ћирилица
21/02/2019 |  17:37 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Kompanija "VDH - aero" nudila usluge, nema potrebne dozvole?

Nakon što je kompanija "VDH - aero" iz Banjaluke, posredstvom društvenih mreža i internet stranica za oglašavanje, nudila usluge medicinskog transporta helikopterom unutar i van granica BiH, u javnost je procurila informacija da ova kompanija nema potrebne dozvole za obavljanje tog posla.

Njihovo poslovanje zbog toga provjerava i Inspektorat Republike Srpske, a iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo BiH kažu da će se o ovom slučaju tek oglasiti.

Iako je na fotografiji reklamnog panoa jasno oglašen medicinski transport pacijenata, između ostalog i helikopterom, direktor privatne zdravstvene ustanove, koja je oglasila te usluge, u kratkom telefonskom razgovoru rekao nam je da to nije tačno i da ne zna ništa o tome.

Foto: RTRS

Pojedini mediji ranije su objavili da kompanija "VDH aero", nema dozvole za obavljanje medicinskog transporta. Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, koja je nadležna za izdavanje sertifikata za komercijalnu djelatnost u vazduhoplovstvu, umjesto odgovora na pitanje da li VDH aero posjeduje potrebne dozvole, tek kratko saopštenje.

- Ovim putem želim da Vas obavijestim da se v.d. generalnog direktora BHDCA danas nalazi na službenom putu, te da će se po ovim pitanjima obratiti sutra u saopštenju za javnost - saopštili su iz Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Iz Inspektorata Republike Srpske potvrđeno nam je da će u narednih nekoliko dana provjeravati poslovanje kompanije VDH aero i da će, nakon završetka inspekcije, biti poznato više detalja.

Na nekoliko telefonskih brojeva ove kompanije, navedenih na njihovoj internet stranici, niko se nije javljao. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, koje su objavili mediji, cijena transporta do Beograda, iznosi dvije hiljade evra.

Ista usluga, za koju je ovlašćen isključivo Helikopterski servis Republike Srpske, potpuno je besplatna, a vazdušni transport pacijenata obavlja se uz obavezno prisustvo medicinskog osoblja i sa specijalno opremljenim letjelicama.