latinica  ћирилица
21/02/2019 |  20:30 ⇒ 20:35 | Autor: SRNA

Ćućić: Očuvanje jezika ključno za očuvanje nacionalnog identiteta

Očuvanje jezika i pisma ključno je za očuvanje nacionalnog identiteta naroda, te je nacionalni zadatak da se djeci u osnovnim i srednjim školama približi značaj učenja i njegovanja srpskog jezika i ćirilice, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić.
Radmila Kocić (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Radmila Kocić (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Ćućićeva je istakla da je neophodno i da se u vannastavnim aktivnostima govori o očuvanju srpskog jezika, te izučava književnost.

- Naša kulturna, književna i duhovna tradicija materijalizovana je kroz naš jezik i želimo da djeca čitanjem i saznavanjem obogate svijest, te da dobijemo generacije koje mogu da prepoznaju šta je to važno za identitet naroda, ali i za formiranje ličnosti - rekla je Ćućićeva, koja je večeras u banjalučkoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" prisustvovala programu obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Ona je napomenula da su značajni srpski pisci svoja najveća djela pisali ćirilicom i za njih dobijali međunarodne nagrade, te da od njih treba svi da uče.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara sa ciljem podizanja svijesti o značaju maternjeg jezika i multilingvizma.

Ovaj dan je uspostavio Unesko 1999. godine na prijedlog Bangladeša, a obilježava se od 2000. godine.