latinica  ћирилица
22/02/2019 |  11:26 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Srbac: Izložba radova iz fundusa likovne kolonije "Lasta"

U galeriji Centra za kulturu i sport u Srpcu otvorena je izložba radova iz fundusa likovne kolonije "Lasta" iz Laktaša. Predstavljena su djela, nastala u proteklih 13 godina trajanja ove kolonije.

Likovna kolonija "Lasta" osnovana je 2006. godine. Održava se u posljednjoj sedmici avgusta, a okuplja slikare iz regiona. U fundusu ima preko 280 djela od kojih je u Srpcu izloženo 25.

- Veliko je bogastvo da u fundusu imate 280 slika i ovo je zaista mali izbor da predstavi sve to bogastvo koje imamo. Moram da kažem da je vjerovatno ostalo i boljih slika, jer smo se nekako trudili da obuhvatimo sve godine - kaže Slađana Čovičković, direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši.

Dok u Laktašima problem predstavlja kako sa malim brojem eksponata predstaviti koloniju na adekvatan način u Srpcu problemi sa posjetiocima kulturnih dešavanja. Svjetlu tačku predstavlja profesor Dragan Ignjatić koji učenike redovno dovodi na izložbe.

- Ne znam kako animirati i kako popraviti tu situaciju, jer na izložbu smo poslali preko 100 pozivnica, a možete vidjeti da nam se odazvalo svega nekih 20-tak ljudi - kaže Sandra Miholjčić, direktorka Centra za kulturu i sport Srbac.

Dragan Ignjatić, profesor istorije i geografije ističe značaj kulture.

- Lično to volim i mislim da je dobro i da treba pogledati kada imamo priliku, jer škola nam je na 20 metara od ove ustanove i uvijek možemo doći pogledati, a onda to iskoristim, dovodim djecu i dovodiću ih i ubuduće - ističe Ignjatić.

Postavka kolonije "Lasta" prethodno je bila izložena u Doboju. Nakon Srpca, biće predstavljena u Tesliću.