latinica  ћирилица
22/02/2019 |  14:07 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Nagrada "Radoje Domanović" Putnikoviću i Stojanoviću

Književnicima Radomiru Putnikoviću i Momčilu Stojanoviću danas je u Udruženju književnika Srbije uručena nagrada "Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri.
Udruženje književnika Srbije - uručenje nagrada - Foto: SRNA
Udruženje književnika Srbije - uručenje nagradaFoto: SRNA

Za najbolju knjigu satire na srpskom jeziku objavljenu prošle godine ravnopravno su nagrađeni satiričar iz Bora Milen Milivojević i književnik iz Beograda Vukoman Bošković.

Milivojević je objavio knjigu aforizama "Nama ne sviće ni kad ustanemo", a Bošković knjigu "Aforizmi".

Priznanje "Ekselencija satire" za najbolje strane satiričare u prošloj godini pripalo je predsjedniku Moskovskog kluba aforistike Sergeju Sidorovu, književniku iz Nikšića Draganu Koprivici i satiričaru iz Makedonije Miletu Đorđioskom.

Ovo priznanje pripalo je i aforističaru Andžeju Majevskom iz Poljske i književniku iz Skoplja Hristu Petreskom.

Za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti priznanje je pripalo psihologu i književnom kritičaru Žarku Trebješaninu.

Koprivica je istakao da mu predstavlja veliku čast što je dobitnik značajanog priznanja Udruženja književnika Srbije, dok su na svečanosti pročitane poruke Sidorova i Majevskog, koji su se zahvalili i za zvanje "ekselencija satire".

Na svečanosti su pričitani i neki od aforizmama laureta koji su dobili plakete i likovni portret Radoja Domanovića.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu Radomir Andrić, Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Vitomir Teofilović, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Radoje Domanović smatra se tvorcem srpske alegorično-satirične pripovijetke, a njegova djela su i danas aktuelna. Rođen je 16. februara 1873. godine u Ovsištu u blizini Kragujevca, a umro 17. avgusta 1908. godine u Beogradu.