latinica  ћирилица
22/02/2019 |  17:38 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Gajanin: Uključiti akademsku zajednicu u problematiku rijetkih bolesti

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da je potrebno da se i akademska zajednica uključi u aktivnosti kojima je cilj da poboljšaju tretman pacijenata oboljelih od rijetkih bolesti i razumijevanja njihovih porodica.
Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci - Foto: RTRS
Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u BanjaluciFoto: RTRS

Gajanin je danas u Banjaluci rekao da postoje mogućnosti i kapaciteti da se preko Univerziteta ostvari saradnja svih relevantnih institucija uključenih u ove aktivnosti.

On je, obraćajući se učesnicima Konferencije o rijetkim bolestima, održane na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, rekao da Univerzitet podržava sve aktivnosti koje realizuje Savez za rijetke bolesti Republike Srpske.

"U narednom periodu predlažemo da zajednički radimo na uspostavljanju adekvatnog modela saradnje između članica Univerziteta, kao što su Medicinski fakultet, Filozofski fakultet - Studijski program psihologija, kao i Univerziteskog kliničkog centra Srpske, da bi naši studenti u procesu obrazovanja sticali adekvatna teorijska, a posebno praktična znanja o rijetkim bolestima", rekao je Gajanin.

Predsjednik Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske Biljana Kotur rekla je Srni da je cilj ove konferencije podizanje svijesti ljudi o potrebi da se o rijetkim bolestima edukuje šira struka.

"Već duži period sprovodimo aktivnosti kojima pružamo podršku porodicama čiji članovi boluju od rijetkih bolesti i primjetna je potreba da se cjelokupno društvo više informiše o ovoj problematici, a jedan od načina je i da ona bude više zastupljena u obrazovanju", rekla je Koturova.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj ima oko 470 pacijanata oboljelih od rijetkih bolesti, registrovanih u Centru za rijetke bolesti Srpske.

Konferenciji "Poboljšanje kvaliteta života porodica sa rijetkim bolestima Srpske kroz proces obrazovanja budućih stručnih radnika" prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić, te predstavnici drugih relevantih obrazovnih i zdrvastvenih institucija, kao i predstavnici grada Banjaluka.