latinica  ћирилица
22/02/2019 |  18:40 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Brod: Finansijska podrška neženjama starijim od 35 godina

U opštini Brod, na inicijativu odbornika iz Mjesne zajednice Liješće, uvodi se podsticaj na neženje. Broj od 160 neženja u najvećoj mjesnoj zajednici, starijih od 35 godina, upalio je alarm za uzbunu. Opština je za ovu akciju već spremila 10.000 maraka.

Brodsko naselje Liješće ima oko 1.600 stanovnika. Tokom rata bilo je poptuno porušeno, ali život se vratio na obnovljena ognjišta. Čak su i rode ponovo svile gnijezdo. Ali, školske klupe su upola prazne jer nema djece.

Ana Šukurma pamti srećnija vremena. Kaže, nastupilo je pomodarstvo i svi hoće komfor i život bez obaveza.

- Nama je tada bila važna ljubav. Da vam iskreno kažem, nije se gledalo ko šta ima, a danas samo gledaju interes. Јa ne šta ja to sada - priča Ana.

- Pitanje neženja iz Liješća aktuelizovano je na odborničkom času još 2016. godine. Ideja je krenula iz naroda, a za tačnu demografiju pripomogao je liješćanski prota.

- Došli smo do zaključka da u našoj MZ imamo preko 100 momaka koji nisu oženjeni. I onda sam ja na akutelnom času pozvao administraciju na čelu sa načelnikom, da pronađu neku ideju i da se odobre sredstva da bi se pomoglo tim momcima - rekao je odbornik Boro Radovanović.

Ovu inicijativu svi su podržali. Prave se planovi i razrađuje strategija. A ima se od koga i prepisati. Trebinje, Јagodina i neke druge opštine, već rade na rješavnju problema neženja.

- Moram vam reći da je interesovanje veliko. Možda kroz šalu, možda malo i ozbiljno. Često me zovu i pitaju, kada će relaizacija tog projekta koji je Skupština opštine usvojila u Budžetu i mi čekamo da se to i riješi - naglasio je načelnik opštine Brod Ilija Јovičić.

Inicijalna sredstva od 10.000 maraka, kažu u opštinskoj upravi, su samo početak, jer se mora uraditi reprogram dugova, kako bi se obezbijedilo više novca. Ističu da je riječ o najvažnijoj aktivnosti, jer je porodica stub društva i sve se mora uradit, kako bi se ona sačuvala i obnovila.