latinica  ћирилица
22/02/2019 |  19:46 | Autor: SRNA

Rješenje kosovskog pitanja mora biti u skladu sa zakonodavstvom Srbije

Stav Rusije o ideji o razgraničenju Kosova je nepromijenjen - rješenje kosovskog problema treba da odgovara interesima srpskog naroda, da bude zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu sa unutrašnjim zakonodavstvom Srbije, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: © Sputnik/ Evgeniя Novoženina) -
Marija Zaharova (foto: © Sputnik/ Evgeniя Novoženina)

- Naš stav je nepromijenjen i on se odlikuje postojanošću i logikom. A ta logika je veoma jednostavna: pitanje kako će biti riješena ta situacija jeste prije svega pitanje da li to rješenje odgovara interesima srpskog naroda. Ono definitivno treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu i da odgovara unutrašnjem zakonodavstvu Srbije - rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija podržati sporazum o razgraničenju ukoliko on bude zaključen, ona je rekla da je stav Rusije s jedne strane sastavljen od mnogo komponenti, a s druge na jasnom i nedvosmislenom pristupu rješenju tog pitanja, prenio je "Sputnjik".

Ovo pitanje bilo je postavljeno povodom nedavne izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je razgraničenje zvanični prijedlog Srbije za razrješenje kosovskog pitanja u dijalogu sa albanskom stranom, ali da još nije određeno gdje bi bila linija razgraničenja.

Dačić je kasnije rekao da je razgraničenje jedna od ideja za rješavanje kosovskog pitanja, kao i da će se o eventualnom dogovoru sa Prištinom konačno izjasniti državni organi i građani Srbije.