latinica  ћирилица
22/02/2019 |  21:02 ⇒ 21:03 | Autor: SRNA

Predstavljena knjiga "Spomenar večnim srpskim prijateljima"

Knjiga "Spomenar večnim srpskim prijateljima" autora Dragana Miloševića iz Beograda predstavljena je večeras u Kulturnom centru u Gradišci.
Gradiška: predstavljena knjiga "Spomenar vječnim srpskim prijateljima" - Foto: SRNA
Gradiška: predstavljena knjiga "Spomenar vječnim srpskim prijateljima"Foto: SRNA

Milošević je rekao da je ovom knjigom želio da zaokruži trilogiju posvećenu fenomenu zaborava kod srpskog naroda, o čemu je pisao i u knjigama "Narodni budilnik" i "Heroine Srbije - Vekovnik".

On je naveo da je u prethodne dvije knjige pisao o znamenitim Srbima i značajnim događajima iz srpske istorije, a da je u ovoj knjizi prikazao biografije i djela 80 stranaca koji su na različite načine i svojim ličnim angažmanom ugradili sebe u nacionalnu istoriju Srba.

Milošević je istakao da su Srbi i u teškim trenucima svoje istorije, u svim ratovima za slobodu, imali prijatelje u drugim državama, pa čak i u onima protiv kojih su ratovali.

- Među 80 srpskih prijatelja o kojima govorim u knjizi su predstavnici 26 naroda iz evropskih država, Amerike i Australije. Najviše je Rusa, njih 20, a razlog za to je naveo slavni ruski režiser Nikita Mihalkov koji kaže da su Rusi i Srbi bili braća kroz istoriju, od vremena Svetog Save, Ivana Groznog, Petra Velikog, kroz Prvi i Drugi svjetski rat, pa sve do današnjih dana - rekao je Milošević.

Promociju knjige "Spomenar večnim srpskim prijateljima" organizovali su Kulturni centar i Udruženje žena i porodica iz Gradiške.

Predsjednik ovog udruženja Desanka Rađević kaže da ova knjiga nije pisana da bi se pročitala i odložila u vitrinu, nego treba da stoji na stolu, da je čitaoci listaju i podsjećaju se na istine koje su dugo bile zaboravljene.

- To je knjiga koju treba da ima svaka porodica i da ostane budućim generacijama Srba, da saznaju istinu koja govori o tome koliko je srpski narod voljen i cijenjen - naglasila je Rađevićeva.

O knjizi "Spomenar večnim srpskim prijeteljima" govorio je i recenzent Tomislav Kresović.