latinica  ћирилица
23/02/2019 |  12:35 ⇒ 12:47 | Autor: TANЈUG

Počeo 47. Fest, posvećen Dušanu Makavejevu

Argentinski glumac Čino Darin otvorio je sinoć u Sava Centru 47. Međunarodni filmski festival - Fest, u okviru koga će, pod sloganom "Bez zaštite", do 3. marta biti prikazano 125 filmova u 13 bioskopskih dvorana.
Otvoren 47. Fest  (Foto:Tanjug / Sava Radovanović) -
Otvoren 47. Fest (Foto:Tanjug / Sava Radovanović)

Darin, koji igra u filmu "Crni anđeo" Luisa Ortege, koji je uvršten u glavni program Festa, rekao je da se prvi put našao pred tolikim brojem ljudi koji su se okupili zbog filma i čestitao organizatorima na tome.

Fest je ove godine posvećen velikom reditelju Dušanu Makavejevu kome je posthumno dodijeljen Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Priznanje je iz ruku umjetničkog direktora Festa Јugoslava Pantelića primila glumica Anita Mančić, koja je igrala u Makavejevom filmu "Gorila se kupa u podne".

- Mak, znamo da si spriječen da večeras primiš Beogradskog pobjednika. Zamišljamo da kažeš ovo: Јa izgleda neću doživjeti ovu pobjedu, ali vi ostali pobjedu sigurno zaslužujete. Sloboda ili ništa - rekla je Mančićeva.

Gromoglasan aplauz publike zaslužila je i prva dobitnica Beogradskog pobjednika za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, Milena Dravić, koja nas je napustila između dva izdanja Festa, a na čiji lik i djelo je podsjetio Pantelić.

On je istakao da Fest ima svoje simbole, ali da je i sam simbol Beograda i kao takav mora da bude sačuvan i da se razvija, jer nas "on uči, omogućava da pogledamo filmove koje inače ne možemo vidjeti u bioskopima kojima dominiraju pljačkaši blagajni".

- Neki će na Festu otkriti autore koje će zavoljeti, a neki će gledati filmove po kojima će pamtiti ovu godinu - rekao je Pantelić.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je film "Miljenica" Јorgosa Lantimosa, koji ima 10 nominacija za Oskara.

Publika će do 3. marta imati priliku da vidi više od 100 premijernih filmova u 11 programskih cjelina, a među gostima biće i reditelj i glumac Rejf Fajns kome će danas u Sava Centru prije projekcije filma "Bijela vrana" biti uručen Beogradski pobjednik za dosadašnje stvaralaštvo.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 14 filmova, a o najboljima će odlučivati hrvatski glumac Goran Bogdan, srpski reditelj Bojan Vuletić, hrvatska glumica Sanja Vejnović, rumunska rediteljka Јoana Uričaru i srpska glumica Nada Šargin.

U takmičarskom programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)" biće prikano 13 ostvarenja, srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su filmolog iz Kine Јao Vang, srpski reditelj Lazar Bodroža, srpski glumac Milan Marić, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra Daniel Rafaelić i umjetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil.

Fest će zatvoriti ostvarenje "Oni" Paola Sorentina.