latinica  ћирилица
23/02/2019 |  13:25 | Autor: Agencije

Arktik će biti "Bliski istok" 21. vijeka

SAD su obećala da neće dozvoliti dominaciju Rusije i Kine na Arktiku.
"Vrata Arktika" na naftom polju Јamal (Foto: media.nakanune.ru) -
"Vrata Arktika" na naftom polju Јamal (Foto: media.nakanune.ru)

Istovremeno, ruski eksperti upozoravaju da borba za arktički region tek predstoji i da bi on mogao da se pretvori u "Bliski istok" 21. vijeka.

Komandant američke ratne mornarice u Evropi i Africi DŽejms Fogo je izjavio da SAD neće dozvoliti Rusiji i Kini da dominiraju Arktikom i da kontrolišu Sjeverni morski put.

Prema njegovim riječima, Arktik i Sjeverni morski put bi trebalo podjednako da koriste sve zemlje Arktičkog savjeta i na taj region niko ne može da pretenduje.

- Rusija smatra Arktik svojom teritorijom. Međutim, on je u stvari međunarodna teritorija i mi smo zainteresovani da ona ostane slobodna i otvorena za sve - rekao je Fogo.

Istovremeno, dodao je da američke kompanije nisu zainteresovane za korišćenje Sjevernog morskog puta, jer je njegova dubina premala za američke brodove.

Arktik je interesantan prvenstveno zbog svojih prirodnih resursa, prije svega nafte i gasa i mogućnosti transporta robe duž Sjevernog morskog puta. Vrijednost sirovina na Arktiku procjenjuje se na 30 hiljada milijardi dolara.

Zbog toga se sve češće iz Vašingtona čuje da tek predstoji borba za taj region i da bi on mogao da postane zona "vojnih napetosti i konkurencije".

Eksperti navode da su SAD na Arktiku inferiornije od svoja dva konkurenta Rusije i Kine, i po svom potencijalu, i tehnološki, a neki američki mediji ističu da su "SAD tu bitku već izgubile".

- Reći ću nešto strašno. Čini mi se da će Arktik biti "Bliski istok" 21. vijeka. Borba za Arktik počeće globalnim zagrijevanjem, kada se poboljša pristup regionu sa najbogatijim prirodnim resursima, a većina tog blaga planete pripada teritoriji Ruske Federacije. I "neočekivano" svi su shvatili da je Rusija u stanju da razvija taj region, da će Sjeverni morski put funkcionisati, da će istraživanja početi i da je moguća eksploatacija tih prirodnih resursa. Tako da je moć́ Rusije u narednim godinama zagarantovana. To očigledno zabrinjava naše tzv. partnere. To što govore i da je Sjeverni morski put ničija teritorija; prvi put su dozvolili sebi da na tako drzak način govore o našoj teritoriji. To je kao da su rekli da je put Moskva-Peterburg ničiji - rekao je ruski politikolog Igor Šatrov.

On je podsjetio da je radi zaštite jedinstvene prirode sjeverne polarne zone stvoren međunarodni forum Arktički savjet, čije su članice, između ostalih, i Rusija i Sjedinjene Države, ali da Amerikanci ne nude saradnju Rusiji.