latinica  ћирилица
23/02/2019 |  15:08 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Da li će povećanje plata građevinskim radnicima uticati i na cijenu stanova?

Povećanjem plata radnicima u građevinskom sektoru, posebno vrsnim majstorima, vlasnici građevinskih firmi nastoje da riješe deficit radne snage u ovoj oblasti.

To je dalo i određene rezultate, tako da su zadržali dugogodišnje iskusne radnike u svojim firmama. Da li će povećanje plata građevinskim radnicima uticati i na cijenu stambenih kvadrata?

Sa početkom nove građevinske sezone veće plate i radnicima u pojedinim građevinskim preduzećima. To je, kažu, praksa kako bi zadržali najklvalitetnije građevince. U posljednje dvije godine otišlo im je nekoliko radnika u inostranstvo, ali se većina vratila. Uvjeravaju da ovo neće uticati na cijenu stambenog prostora na objektima koji su već u izgradnji.

- Mislim da su kod nas, u našoj firmi plate visokokvalifikovanim radnicima zadovoljavajuće, nama takvi radnici slabije odlaze a i oni koji su otišli vratili su se - ističe Dragana Gajić, direktorica građevinskog preduzeća.

U ovoj firmi već četiri godine radi Nebojša Proso na poslovima zidara, malteraša i fasadera. Njegova dnevna norma je oko 40 kvadrata. Kaže, zadovoljan je platom i nije razmišljao o odlasku u inostranstvo.

- Sve je na vrijeme i plata i osiguranje, kako sam ovdje došao super je sve - kaže Nebojša. Uslovima koje ima u firmi zadovoljan je i Ljubinko Mićanović koji radi kao zidar i tesar

Pojedini vlasnici građevinskih preduzeća, ipak, smatraju da je poskupljenje stanova neizbježno.

- Plata se morala povećati takvo nam je i tržište, povećana je njihova plata što će uticati na cijenu usluga koje mi građevinci pružamo na cijenu stana koje kao proizvod nudimo ili cijenu usluga za treća lica - napominje Milovan Lukić, vlasnik građevinskog preduzeća

I na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sve je manje aktivnih tražilaca posla u građevinskoj struci.
Veliko je interesovanje trećih zemalja, a građevincima su širom otvorena na temelju bilateralnih sporazuma koje je državna Agencija za rad i zapošljavanje sklopila sa znatnim brojem država, Njemačkom , Austrijom, Sovenijom, Češkom i Italijom.

- Te zemlje su u ogromnom interesovanju za radnu snagu, oni koji žele da odu mogu svakog dana otići, Njemačka je od nove godine još više liberalizovala uslove tako da je ozbiljan problem sa radnom snagom. Ukoliko budu korigovali lična primanja neće imati problem, ljudi će se i vraćati, ovi i koji imaju namjeru neće otići svakako - poručuje Siniša Kajmaković, rukovodilac bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje

Ipak, i pored stvaranja boljih uslova za zaposlene u ovoj branši građevincima i dalje nedostaju zanatlije, zidari, tesari, armirači i keramičari koji čine važnu kariku u ovom lancu proizvodnje.