latinica  ћирилица
23/02/2019 |  16:13 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Narednog mjeseca otvaranje novog pogona u Srebrenici - posao za 40 radnika

Uskoro bi u Srebrenici zaposlenje moglo naći oko 150 ljudi. Već 11. marta, na Dan opštine, biće upriličeno otvaranje pogona tekstilne industrije, u kojem će u prvom krugu biti zaposleno 40 osoba, uglavnom žena. Nakon toga, slijede i nova zapošljavanja.

Prethodna godina bila je godina infrastrukturnih projekata u Srebrenici, a tekuća će biti godina u kojoj će prioritet biti nova zapošljavanja – ističe prvi čovjek Srebrenice. Adaptacije objekata za otvaranje tri nova pogona privode se kraju.

- Ono što je najizvjesnije i što će biti upriličeno za Dan opštine 11. marta, jeste otvaranje fabrike tekstilne industrije koja će, u prvom krugu, zaposliti 40 žena i muškaraca. Imamo zainteresovane i drvoprerađivače, i treći pogon za proizvodnju unutrašnje stolarije od mediapana - rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Opština će svakom ozbiljnom investitoru izaći u susret određenim podsticajima i pripremom objekata u kojima će biti smješten pogon.

- Mi nikako nismo u gubitku niti su ta sredstva neopravdana. Svako od njih je vratio sredstava da li kroz plate, ili kroz doprinose radnicima - kaže Grujičić.

Međutim, trend odlaska stanovništva nije zaobišao ni Srebrenicu. Srebreničani se, stoga, pitaju da li će imati ko da radi u novootvorenim fabrikama.

Anketirani Srebreničani ističu da je mladih u ovoj opštini sve manje, i smatraju da bi bilo dobro što prije da se otvore radna mjesta. Kažu, davno je trebalo pokrenuti inicijativu da se ljudi zaposle, da mladi ostanu, kako omladina ne bi nastavila sa trendom odseljavanja.

Da je u Srebrenici pozitivna poslovna klima, pokazuje i slučaj srbijanske fabrike za izradu građevinskih kontejnera, koja gotovo godinu dana posluje u ovoj opštini. Firma "Ekonomik Grup" trenutno zapošljava oko 30 radnika, a u planu je i proširenje.

- Nama je i dalje Srebrenica povoljno područje, gdje možemo naći kvalitetnu radnu snagu, ljude koji su vrijedni i zainteresovani za rad. Imamo u planu da zaposlimo još desetak do petnaest radnika, zato što krećemo u proizvodnju još nekih dijelova - istakao je Bojan Rankić, vlasnik fabrike "Ekonomik Grup".

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Srebrenici trenutno je 1.768 osoba.