latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:32 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Može li Srpska banjama da osvoji regionalno tržište?

Može li Republika Srpska turističko - zdravstvenim centrima da se probije na regionalno tržište? Upravo su banje najveći turistički potencijal Srpske i to posebno na inostranim tržištima, rečeno je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu. Kvalitet termalnih i mineralnih voda je vrhunski, međutim odnos cijene i kvaliteta je ono što ih izdvaja.
Beograd - promocija banjskog turizma u Republici Srpskoj - Foto: SRNA
Beograd - promocija banjskog turizma u Republici SrpskojFoto: SRNA

Pojedine postoje još iz vremena Autsrougara kao Specijalna bolnica Mlječanica koja je zvanično osnovana 1887. godine, druge su iskombinovale ljekovitu vodu i blato sa vrhunskom fizioterapijom koje pružaju u paketu, kao Banja Slatina i odavno su prevazišle samo dolazak gostiju sa uputnicom Fonda zdravstvenog osiguranja. Sada adute nude i na tržštima regiona.

- Radi se o ljekovitoj sulfatno mineralnoj vodi, po kojoj smo prepoznatljivi, jer je visoko mineralizovana - kaže Mile Čeko, izvršni direktor u Specijalnoj bolnici Mlječanica.

Mirjana Čomić, direktorica Terme Laktaši istakla je da se voda ove banje već godina koristi za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

Za većinu turista iz Srbije, Republika Srpska je za sada samo zimska destinacija.

Ipak banjski turizam je, kako kažu predstavnici, naš najveći turistički potencijal.

- Ima šanse za napredak, samo je potreban kontinuiran rad. Banje u Sloveniji su u usponu, Srbija ima dosta svojih banja, ali mi imamo odnos cijene i kvaliteta - rekao je Aleksandar Radošević, predsjednik Grupacije banja Republike Srpske.

Dragana Јanković, predstavnica Zavoda "Dr Miroslav Zotović" navela je kako odgovorno garantuje za balans cijene i kvaliteta, jer, kako je rekla, naše banje imaju vrhunske ljekovite vode, peloid, tako da ostaje mogućnost za proiširenje tržišta.

Za ostvarivanje punog potencijala banjskog turizma potrebna je, kao i za svaki drugi - infrastruktura.

U Banji Laktaši broj turista iz Srbije naglo se povećao, kažu, aktiviranjem avio prevoza, ali i adekvatnom promocijom, ističu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

- Banje su sigurno značajan potencijal Srpske. Podatak da od 920.000 noćenja u Srpskoj u prošloj godini, od čega trećina njih u banjama, dovoljno govori o potencijalu u ovoj oblasti - naglasio je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Predstavništvo pregovara sa agencijama iz Srbije i uskoro bi u ponudama trebalo da se nađu i banje Republike Srpske.