latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:49 ⇒ 24/02/2019 | 08:04 | Autor: RTRS

Ćurić: U olujnom nevremenu pričinjena šteta od više miliona KM

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je, prema prvim procjenama, u olujnom nevremu pričinjena šteta od više miliona KM.

Ćurić, koji je i šef Štaba za vanredne situacije, kaže da svaka dva minuta dobijaju po jednu novu prijavu o šteti koja je nastala uslijed jakog udara vjetra, koji su dostizao i do 100 kilometara na čas, a da su to sada primili oko 500 prijava.

On je istakao da su posebno oštećeni gradski park, koji je u poslijepodnevnim časovima saniran, te objekat zatvorenog bazena u izgradnji, srednjoškolski centar, kao i privatni objekti na kojima je, najčešće, oštećen crijep ili dimnjak.

Navodeći da je u Trebinju duvao olujni vjetar sa orkanskim udarima, Ćurić ističe da na području trebinjskih mjesnih zajednica stanje nije alarmantno i da gradske službe mogu da odgovore na zahtjeve građana.

- Prema Boforovoj skali, koja ima do 12 jedinica, u Trebinju je zabilježena jačina između devet i 10. Kada vjetar duva tom brzinom - čupa drveće iz zemlje i nanosi velike štete na zgradama, što se i dešavalo kod nas - naveo je Ćurić.

On kaže da su u pripravnosti sve nadležne službe - Civilna zaštita, vatrogasci, šumari, radnici Komunalnog preduzeća, "Elektro-hercegovine" i "Vodovoda".

- Zamolio bih sve građane da imaju razumijevanja, da ne prijavljuju manje štete koje sami mogu da saniraju, jer će u narednim danima doći komisija koja će se baviti finansijskom nadoknadom, već da prijavljuju samo onu štetu koju nisu u mogućnosti da sami riješe - naveo je Ćurić.