latinica  ћирилица
23/02/2019 |  20:42 ⇒ 20:56 | Autor: SRNA

Radojičić otvorio 15. Zimsko prelo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je večeras tradicionalnu kulturno-sportsku manifestaciju "Zimsko prelo", koja se održava u Mjesnoj zajednici Gornja Piskavica.
Igor Radojičić otvorio "Zimsko prelo" - Foto: SRNA
Igor Radojičić otvorio "Zimsko prelo"Foto: SRNA

Radojičić je rekao novinarima da se "Zimsko prelo" uspjelo sačuvati, jer potkozarsko stanovništvo voli taj događaj.

On je naveo da su ovdašnja kulturno-umjetnička društva i udruženja na brojnim sajmovima i drugim mjestima u inostranstvu prenosili priču o Piskavici i prelu, te da će grad Banjaluka nastaviti da podržava ovaj događaj.

"Važno je održati narodnu nošnju, hranu, muziku i ostale elemente tradicije", ocijenio je Radojičić i dodao da grad nastoji da na tom području unaprijedi društveni život izgradnjom brojnih objekata i infrastrukture.

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković rekla je da su ovakve manifestacije čuvari običaja i tradicije.

"Ova manifestacija čuva i baštini običaje, ne samo potkozarskog kraja, već i cijele Krajine i srpskog naroda. Pokazuje kako su živjeli naši ljudi prije 50, 100 godina", rekla je Brankovićeva i dodala da je "Zimsko prelo" dio turističke ponude grada na Vrbasu.

Manifestaciju, koja je otvorena na platou ispred Osnovne škole "Ćirilo i Metodije", organizovali su čuvari običaja iz Piskavice u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluke.

U okviru manifestacije održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama poput narodnog višeboja i potezanja konopca, a kulturni dio obilježili su nastupi krajiških pjevačkih grupa, grupe "Delije s Manjače", zdravičara Sime Šolaka i Kulturno-umjetničkog društva "Piskavica".

Na manifestaciji su dodijeljene povelje i uručene nagrade najboljem domaćinu, rataru i voćaru.

Posjetioci "Zimskog prela" mogli su da u okviru manifestacije degustiraju brojna narodna jela.