latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:13 ⇒ 10:31 | Autor: RTRS

Dušanka Kerkez - Mis baka

Nerijetko smo u prilici da čujemo razne priče o djevojkama koje učestvuju i osvajaju titule mis na raznim takmičenjima ljepote.

Ipak, rijetko ćete čuti, ne samo kod nas, već i u svijetu, da postoje izbori za misice starije generacije. Naša ekipa razgovarala je sa Dušankom Kerkez koja je prije nekoliko godina ponijela laskavu titulu Mis bake.

Prije nekoliko godina u Prijedoru je održano takmičenje za najbolju baku. U jakoj konkurenciji pred brojnom publikom i stručnim žirijem ovu laskavu titulu ponijela je upravo naša sagovornica - Dušanka Kerkez. Sa radošću se prisjetila ne samo takmičenja, već i toga kako je i zašto odlučila da se prijavi.

Dušanka i u poznim godinama ima snagu i volju mlađih. Kada čujete kako izgleda samo jedan njen dan i koliko vremena posvećuje svom zdravlju ne možete da se ne zapitate odakle crpi energiju.

Kako ističe, godine je nikad nisu sprečavale da vježba, trči i radi na sebi, i naravno rezultati nisu izostali. A pored svakodnevnih vježbi Dušanka vodi računa i o balansiranoj ishrani.

- Idem da trčim pored rijeke Sane, obučem trenerku. Dok se druge vozaju u kolima i kažu vidi što je ona pametna pa će i po stare dane lijepo izgledati. Tačno, one su sve po sto kila, a ja evo, kad me moje Sanjanke sretnu, kažu Dušanka ti se ništa ne mjenjaš - priča Dušanka. 

Dodaje da kuva i to uvijek da joj bude svježe.

- Ništa ne stavljam u zamrzivač, ništa. Što se tiče voća, to isto volim. Ali više volim slatko. Volim kolače da spremam i da jedem - kaže Dušanka.

Priznaje da je ipak donekle morala da uspori. I pored toga trudi se da svaki dan učini zanimljivim. Јedino što joj povremeno nedostaje jeste više pažnje i društva, jer kako kaže samoća joj najteže pada.

- Kad sam bila mlada sve sam željela, i sve što sam željela uspjela sam. Mladost je mladost. A sad u godinama se zaboravlja. Nemam više snage i moći toliko da mogu da radim kao što sam radila. Nemam godine, ali se borim - navodi Dušanka.

Sa svojom voljom i snagom, kao i samim načinom života baka Dušanka je izuzetna.

Važno je, kaže, ispuniti svaki dan i u njemu uživati koliko god je to moguće. Godine su, dodaje, samo broj, a mi smo mladi onoliko koliko nam je duh mlad.