latinica  ћирилица
11/03/2019 |  09:27 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Јerković: Hrvatima potrebne donacije da bi opstali na ovim prostorima

Potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković izjavio je da je džentlmenskim dogovorom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika poboljšana bezbjednosna situacija, što je veoma važno za ostanak i opstanak svih na ovim prostorima, a ponajviše Hrvata.
Јosip Јerković - Foto: SRNA
Јosip ЈerkovićFoto: SRNA

- Posljednjih godina bezbjednosna situacija je zadovoljavajuća i svaki nemili događaj desi se nevezano za nacionalnu strukturu - kaže Јerković.

On smatra da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj moraju zajednički tražiti sa predstavnicima Hrvatske i Federacije BiH mogućnost kako pomoći Hrvatima da ostanu u Srpskoj.

- Ako se ovako kao danas nastavi pomoć Hrvatima, ako ne bude međunarodnih donatora, kao što ih danas već nema, i ako ne možemo pomoći tim ljudima - vrlo će teško opstati na ovim prostorima i ovo malo Hrvata što je ostalo, jer će se raseliti širom Hrvatske i EU - rekao je Јerković.

Govoreći o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, on kaže da oni dijele sudbinu druga dva naroda ako je riječ o tome kako živjeti i preživjeti, te kako ostati i opstati na ovim prostorima.

- Međutim, činjenica je da je manji broj Hrvata zaposlen u institucijama i državnim firmama i po tom pitanju sam nezadovoljan - rekao je Јerković za "Nezavisne novine".

On je poručio da će se Hrvati izboriti za svoje pravo u okviru BiH, ali da to sve treba regulisati Izbornim zakonom na prostoru cijele BiH.

- Hrvati ne žele osporiti drugim narodima ono što njima pripada. To isto tražimo od drugih - da poštuju Hrvate i da njima omoguće da biraju svoje predstavnike - naveo je Јerković.

Govoreći o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i FBiH, on je podsjetio da je vlast u Srpskoj vrlo brzo formirana i da sve ide svojim tokom, dok u FBiH nije formirana Vlada, kao ni Savjet ministara.

Komentarišući to što je nakon 20 godina popunjen Klub Srba u Domu naroda FBiH, on je rekao da bi Hrvat iz FBiH trebalo da razumije Hrvata u Republici Srpskoj, a isto tako i Srbin iz Srpske treba da razumije Srbina u FBiH.

- Mjesecima se poslije izbora ne formira vlast jer ne možemo da sjednemo za sto i dogovorimo se da tri naroda budu ravnomjerno zastupljenja, odnosno da svako izabere svog legalnog predstavnika. To je osnov svega - naveo je Јerković.

On smatra da će imati dobru saradnju sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović s obzirom na to da su dobro sarađivali i dok je bila premijer.