latinica  ћирилица
11/03/2019 |  10:23 ⇒ 11:12 | Autor: SRNA

Nevid teatar na Festivalu ekološkog pozorišta

Predstava "Čudesni kontinenti", autora Marka Dukića u produkciji "Nevid teatra" iz Banjaluke, biće izvedena u okviru takmičarskog programa 25. Festivala ekološkog pozorišta za djecu i mlade koji će biti održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci.
Nevid teatar (foto: atvbl.com) -
Nevid teatar (foto: atvbl.com)

Riječ je o interaktivno-obrazovnoj predstavi za djecu uzrasta od tri do devet godina.

Na Konkurs Festivala ekološkog pozorišta za djecu i mlade prijavilo se više od 50 pozorišta iz cijelog svijeta, a odabrano je osam predstava za ovogodišnje izdanje.

Od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci biće prikazane predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i BiH.

Odabrane predstave takmičiće se za nagradu "Dobro drvo" i to u kategorijama nagrada za najbolju predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija, nagrada za predstavu najbližu djeci po odluci dječijeg žirija, nagrada za najbolju predstavu po glasovima publike i pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija /specijalna nagrada, glumačke nagrade, nagrada za vizuelni identitet/.

Ovo je drugo učešće "Nevid teatra" u takmičarskom programu Festivala ekološkog pozorišta, saopšteno je iz ovog teatra.

Prije tri godine, animirana bajka za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine pod nazivom "Pustolovine Boleta komete", autorski projekat reditelja Marka Dukića, proglašena je najboljom po odluci stručnog i dječijeg žirija na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za djecu i mlade.

Festival ekološkog pozorišta svake godine od 1995. jednom godišnje organizuje Udruženje Festival ekološkog pozorišta za djecu sa sjedištem u Bačkoj Palanci.

"Nevid teatar" je nezavisna profesionalna teatarska trupa, osnovana 2009. godine u Banjaluci, čiji je cilj realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkciju teatarskih predstava, performansa, animacija.

Јedan od posljednjih strateških projekata "Nevid teatra" pod nazivom "Kulturno igralište u pokretu", koji je uvršten u Bid buk /knjigu ponuda, katalog/ "Banjaluka 2024. Evropska prijestonica kulture", a grad kandidat i ovaj teatar ga planiraju realizovati od 2020. do 2024. godine na teritoriji Grada Banjaluka u svim predškolskim i školskim ustanovama.