latinica  ћирилица
11/03/2019 |  10:59 | Autor: Večernje novosti

Porošenko izbjegao linč (VIDEO)

Predsjednik Ukrajine više ne može da računa ni na podršku nacionalista. U tučnjavi u Čerkasiju povrijeđena 22 policajca od kojih je 19 u bolnici
Petro Porošenko (Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service) - Foto: AP
Petro Porošenko (Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service)Foto: AP

Veliki korupcijski skandal koji su nedavno otkrili novinari mogao bi definitivno da smanji šanse Petra Porošenka da 31. marta ponovo pobijedi na predsjedničkim izborima, bar sudeći prema scenama sa ulica grada Čerkasija gdje je tokom vikenda došlo do sukoba policije i ultradesničarskih demonstranata koji su pokušali da ometu predizborni miting predsjednika Ukrajine i natjerali ga da pobjegne.

Čerkasi je udaljen oko 150 kilometara jugoistočno od ukrajinske prijestonice Kijeva.

Izvještaji govore da je više desetina članova stranke Nacionalni korpus pokušalo da uleti na binu na kojoj je Porošenko držao govor u okviru kampanje za predsjedničke izbore, kao i da su pokušali da blokiraju kolonu vozila u kojoj je on bio.

Policija je objavila da je u demonstrante ispaljen suzavac.

Pošto je Porošenko ipak uspio da pobjegne sa bine, nacionalisti su se uputili ka zgradi u kojoj su kancelarije gubernatora oblasti tražeći da državno rukovodstvo kaže kako je moglo doći do ove krađe. Tada je došlo do velike tučnjave demonstranata i policije u kojoj su povrijeđena 22 policajca od kojih je 19 završilo u bolnici.

Nacionalisti su Porošenka ispratili povicima "Predsjednik ne može da pobjegne od nas".

Ozlojeđeni ministar ukrajinske policije Arsenij Avakov izjavio je da će biti kažnjeni članovi "nacionalnog korpusa" koji su se sukobili sa policijom u Čerkasima.

Nezadovoljstvo članova Nacionalnog korpusa inicirano je korupcijskim skandalom u kojem su ljudi bliski Porošenku prodavali rezervne dijelove za vojnu tehniku po cijeni čak 300 odsto iznad tržišne. Na tim mahinacijama činovnici "Ukroboronoproma", organizacije koja se bavi proizvodnjom vojne tehnike, ukrali su najmanje devet miliona dolara.

Uzalud sada ukrajinsko tužilaštvo tvrdi da je i ono bilo na tragu da otkrije ovaj slučaj korupcije, a da su novinari koji su sve objavili, samo bili brži.

Nezadovoljstvo zbog korupcije raširilo se iz Kijeva i u druge dijelove Ukrajine, pa je tako došlo do sukoba u Čerkasima. Inače, ratoborni nacionalisti tražili su od Porošenka da uhapsi bivšeg zamjenika sekretara Savjeta nacionalne bezbjednosti Olega Gladkovskog i njegovog sina Igora.

Prije toga su ukrajinski nacionalisti u Kijevu takođe tražili hapšenja učesnika afere sa preplaćenim rezervnim dijelovima za vojnu tehniku.

Da bi izašao iz sadašnje situacije predsjednik Porošenko obećava da će biti organizovana međunarodna finansijska kontrola koja će pregledati sve ugovore Ukrajinske odbrambene industrije.