latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:18 | Autor: SRNA

Savčić: Tačni navodi Luisa Mekenzija o Srebrenici

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izjavio je Srni da je bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi u pravu kada kaže da u Srebernici nije počinjen genocid, jer su u julu 1995. godine iz ove enklave evakuisani civili.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

- Izjavi Mekenzija o događajima u Srebrenici mora biti posvećena posebna pažnja. To bi trebalo da urade i oni koji su u nekim fazama rata bili žrtve, odnosno da pokažu želju za objektivnim razgovorom o svakom problemu, događaju i zločinu na ovim prostorima - rekao je Savčić.

On je istakao da bi otvorena rasprava o svemu mogla voditi ka donošenju objektivnog suda o događajima u Srebrenici.

- Mekenzi je u pravu kada priča o Srebrenici, barem sa stanovišta vojnika. Dužnost vojnika je da iz zone borbenih dejstava evakuiše civile, što je u Srebrenici i urađeno. Nažalost, na ovom prostoru konstanto želimo da uveličavamo događaje - dodao je Savčić.

Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi izjavio je da 1995. godine u Srebrenici nije počinjen genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.