latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:33 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Zvornik: Izložba knjiga najznačajnijih književnica

Ženama u čast, u zvorničkoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba knjiga sa biografijama i fotografijama najznačajnijih domaćih i stranih književnica u istoriji književnosti.

Izložena su djela i biografije književnica koje su svojim perom i mišlju osvojile srca čitalačke publike i dale nemjerljiv doprinos razvoju svjetske književnosti, a ujedno čija su djela nagrađivana najznačajnijim književnim nagradama, ističe autorka Branka Mitrović.

- Cilj izložbe je da širu javnost upoznamo upravo sa tim da kažemo nekakvim ženskim opusom, odnosno ženskim rukopisom u književnosti - kaže autorka.

Posjetioci su se mogli upoznati sa likom i djelom Ivane Dimić, Grozdane Olujić, Agate Kristi, sestara Bronte, Izabel Aljende i mnogih drugih. Narodna biblioteka je i na ovaj način željela ukazati na doprinos žena kroz istoriju i značaj čitanja.

- Namjera nam je podsjetiti naše sugrađanke da su žene jako mnogo doprinijele razvoju i kulture i nauke i umjetnosti, ali i da su prije svega i majke i supruge i da su neko ko obilježava život svakog od nas.

Poklon za sve dame koje su posjetile izložbu bila je besplatna godišnja članarina u zvorničkoj biblioteci.