latinica  ћирилица
11/03/2019 |  11:47 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Priča o telentovanom učeniku Marku Ristiću iz Bijeljine

Marko Ristić, učenik devetog razreda bijeljinske škole ''Knez Ivo od Semberije'', glumac, recitator, besjednik.

Pisao je scenarije za kratko-metražne filmove, a onda došao na ideju da snimi poučni dokumentarni film "Tinejdžersko doba", koji je prikazan u školi, a govori o iskušenjima i nedoumicama kroz koje prolaze adolescenti. Marko pohađa školu glume, već pet godina svira na gitari, pomoćni je trener karatea i, uz sve to, niže petice u školi.

Scenario za dokumentarac ,u trajanju od 23 minuta i 44 sekunde, Marko je napisao za nekoliko dana, inspirisan serijom, a podstaknut pričama roditelja koji su nekada radili slične projekte . ''Glumačku'' ekipu u ovom poduhvatu podržala je škola, u čijem holu je i prikazan film.

- Ta premijera će mi zauvijek ostati u sjećanju, nikad je neću zaboraviti zato što je to bio moj prvi projekat, moj prvi film, moje prvo filmsko iskustvo i što je najvažnije i što mi je najdraže, što smo to mi učenici uspjeli da uradimo - priča Marko.

Film se bavi problemima mladih, među kojima je i vršnjačko nasilje. Sva iskušenja kroz koja prolaze tinejdžeri prikazana su kroz tri glavna lika: Kolju - lik negativca, Rileta - koji glumi žrtvu, dok je Marina tas na vagi između dobra i zla.

- Podržava nas škola, nastavnica Milica Stojanović koja je sve vrijeme uz nas, ali prosto, čak i na probama smo bili sami, sve smo odrađivali, tražili mjesta na kojima ćemo da snimamo i bilo je jedno predivno iskustvo - kaže učenica Anastasija Gogić.

- Mislim da smo odradili profesionalno, jedan od nastavnika nam je pomagao tokom snimanja, ozvučenje, editovanje sve je radio, mislim da je vrijedno da se taj film pogleda - dodaje Mihailo Mičanović,

Nastavnica Milica Stojanović koja vodi dramsku sekciju podržala je mlade stvaraoce, a Marku predviđa sjajnu buudćnost.

- Ima telenta, ubjedljiv je dok govori i zaista ubjeđuje slušaoca u ono što govori - ističe nastavnica.

Marko je prije pet godina glumio i u kratkometražnom filmu "Utjeha", koji je nakon poplava rađen za UNICEF. U školi se predstavio i sa monodramom ''Kako sam upoznao Deda Mraza'', za koju je napisao scenario i tekst.

Trenutno priprema novi film, u kome će biti i komedije i drame, a radiće ga u saradnji sa diplomiranim glumcima.