latinica  ћирилица
11/03/2019 |  12:51 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Ministarstvo obezbijedilo 337.000 KM za program pred polazak u školu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je 337.000 KM za realizaciju pripremnog programa djece pred polazak u školu u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole u Srpskoj, izjavila je danas načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u resornom ministarstvu Nataša Cvijanović.
Nataša Cvijanović - Foto: SRNA
Nataša CvijanovićFoto: SRNA

- U ovaj tromjesečni program upisano je 4.500 djece, a njegovi efekti su višestruki - rekla je Cvijanovićeva uoči sastanka Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske koji je održan u Loparama.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture podržava i obezbjeđuje sredstva za realizaciju ovog programa za sve predškolske ustanove u javnom sektoru, kao i za osnovne škole u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove.

- Efekti su višestruki i učitelji su potvrdili da je lakše raditi sa djecom koja su bila uključena u ovaj program jer imaju neka iskustva koja su im važna za sam početak nastave, radne navike i znaju kako da se ponašaju u grupi - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je sastanak Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske prilika da se diskutuje o načinu rješavanja problema u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Predsjednik Aktiva direktora Vukomir Stanković rekao je novinarima da su teme razgovora situacija u vrtićima čiji je osnivač lokalna samouprava, program pripreme djece za polazak u školu, boravak u vrtiću djece sa posebnim potrebama i smetnjama u razvoju, kao i izrada didaktičkih igračaka.

- Cilj sastanka je stalno unapređenje i što bolji i kvalitetniji rad predškolskih ustanova u Republici Srpskoj - naveo je Stanković.