latinica  ћирилица
11/03/2019 |  14:10 | Autor: TANЈUG

Tompson oslobođen optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava

Hrvatski kantautor Marko Perković Tompson oslobođen je u šibenskom Prekršajnom sudu optužbi za korišćenje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' na koncertima.
Marko Perković Tompson -
Marko Perković Tompson

Policija, koja ga je prijavila, ovoga puta je podnijela žalbu pa će konačnu presudu donijeti Visoki prekršajni sud u Zagrebu, piše hrvatski portal Novosti.

Prekršajni sud u Šibeniku oslobodio je Tompsona u postupku koji je pokrenut zbog korišćenja ustaškog pozdrava 'za dom spremni' na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine, saznaje portal.

Tompson je u oktobru 2018. oslobođen optužbe za narušavanje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na koncertu koji je održan 5. avgusta 2016. godine, tokom godišnjice Oluje u Kninu.

Oslobađajuća odluka odnosi se i na nastupe od 21. januara i 26. avgusta 2017. godine.

Šibenskom presudom nastavljena je praksa po kojoj se pjevač na sudovima lišava odgovornosti za korišćenje ustaškog pokliča na početku pjesme 'Bojna Čavoglave'.

Policija je u ovom slučaju podnijela žalbu, pa će završnu riječ imati Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Zahvaljujući toj žalbi, javnost će saznati na koji način više instance tretiraju procjene lokalnih sudova kad je riječ o Tompsonu.

U posljednje četiri godine MUP naime nije podnosio žalbe, pa je mišljenje opštinskih sudija postajalo i konačno.

Sudija u Slunju Nada Turkalj prije dvije godine je oslobodila Tompsona tvrdnjom da korišćenje ustaškog pozdrava nije bilo praćeno političkim porukama, nije izazivalo remećenje javnog reda i mira niti je pjevač na taj način podsticao mržnju na snovu nacionalne i vjerske pripadnosti.

Slunjska policija nije uložila žalbu, sa obrazloženjem da nemaju novih dokaza koje bi uvrstili u nastavak postupka.