latinica  ћирилица
11/03/2019 |  15:25 | Autor: SRNA

Savčić: Nelson ne poznaje dovoljno istoriju ovih prostora

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je novi američki ambasador u BiH Erik Nelson, osuđujući postupak Ravnogorskog pokreta koji je obilježio 73 godine od hapšenja đenerala Draže Mihailovića u Višegradu, pokazao da dovoljno ne poznaje istoriju ovih prostora iz Drugog svjetskog rata.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- Nelson, vjerovatno, nema ni koordinaciju sa američkim ambasadorom u Srbiji koji, za razliku od njega, svake godine odaje poštu četnicima koji su zaslužni za spasavanje života 500 američkih pilota u Drugom svjetskom ratu, za šta je Dražu Mihailovića odlikovao američki predsjednik Hari Truman - rekao je Savčić.

On je izrazio uvjerenje da obilježavanje ovog događaja u Višegradu nema oblik prijetnje prema bilo kome u Višegradu, Republici Srpskoj i BiH.

Savčić je rekao da osuđuje prijetnje, ružne poruke i provokacije na skupu u Višegradu ako ih je bilo, ali i istakao da ne treba zabranjivati predstavnicima Ravnogorskog pokreta da u uniformama obilježavaju ove događaje.

- Da nije bilo četnika u Drugom svjetskom ratu, na prostoru istočne Bosne ne bi bilo ni srpskog uva, jer nisu svi oni bili zlikovci i zločinci kako to neki žele lažno da predstave - istakao je Savčić.

On je rekao da nije dobro da se stranci miješaju u sve događaje u BiH.

Novi američki ambasador u BiH Erik Nelson osudio je to što su pripadnici Ravnogorskog pokreta juče u Višegradu, polaganjem vijenaca, mirno i dostojanstveno obilježili 73 godine od hapšenja đenerala Draže Mihailovića.