latinica  ћирилица
11/03/2019 |  15:40 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Promovisana monografija Spomeničko blago Republike Srpske

Monografija Spomeničko blago Republike Srpske, istoričarke Ljiljane Ševo, promovisana je u Banjaluci. Monografija je objavljena u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Pravoslavne reči iz Novog Sada.

Autorka monografije profesorka Ljiljana Ševo istakla je da je rad na monografiji zahtijevao višegodišnje istraživanje perioda od praistorije do 20. vijeka. U monografiji su se našli najreprezentativniji spomenici svih kultura na ovim prostorima.

- Јa prije svega moram da kažem da sam najaviše radila na kulturnom blagu Srpske pravoslavne crkve (SPC), tako da je bilo potrebno istražiti i kulturne spomenike ostalih naroda - istakla je Ljiljana Ševo, autorka monografije "Spomeničko blago Republike Srpske".

Spomenici kulture najbolji su svjedoci postojanja jednog naroda, kažu izdavački.

- Složićete se samnom da šta bi bila cijela Evropa da nema kulturne spomenike, ili šta bi bio cijeli srpski narod da nema srednjovjekovne manastire - tvrdi Zoran Gutović, direktor izdavačke kuće Pravoslavna reč iz Novog Sada.

Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a ističe značaj ovakve monografije.

- Profesorica je obuhvatila 184 kulturna spomenika i ovo djelo pokazuje da Srpska u istoriji nije nepoznata zemlja, već da je u njoj život bujao i mnogo ranije - kaže Kuzmanović.

Monografija Spomeničko blago Republike Srpske sadrži oko 600 fotografija i obrađuje kulturno-istorijsko bogatstvo Srpske podijeljeno u dvije kategorije - nepokretno i pokretno kulturno nasljeđe.