latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:29 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Usvojena odluka o uvođenju 4G mreže

Savjet ministara usvojio je odluku o uvođenju 4G mreže, koja će biti potpuno uspostavljena za pet godina, s tim što će 60 odsto teritorije biti pokriveno za godinu.

Usvojen je i Prijedlog sporazuma o smanjenju cijene rominga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama regiona, što znači 80 odsto jeftinije usluge mobilne telefonije od 1. juna 2019., a od 2020. biće besplatne. Na zahtjev srpskih ministara, sa dnevnog reda ponovo je skinut Nacrt godišnjeg nacionalnog programa, čiji je predlagač Komisija za NATO.

Usvajanje tzv. Godišnjeg nacionalnog programa za NATO ostaje prioritet za SDA. DŽaba prošlosedmični sastanak trojice političkih lidera, nakon koga je bio utisak da formiranje novog Savjeta ministara neće biti uslovljeno nastavkom NATO 

- Јa nemam informaciju da je to pitanje stavljeno po strani kada je u pitanju imenovanje novog Savjeta ministara - rekao je denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

Srpski ministri smatraju, nema smisla da aktuelni saziv Savjet ministara u tehničkom mandatu odlučuje o usvajanju dokumenta kojim se trasira put ka NATO-u. Na njihov zahtjev, Zvizdić je skinuo tu tačku s dnevnog reda.

- On je po peti put na sjednici Savjeta ministara kao poruka i signal da će to pitanje da živi i da se ta tema neće i ne može zaboraviti i staviti na margine dešavanja u BiH - smatra Zvizdić.

Šta se promijenilo od srijede kada je Bakir Izetbegović spustio tenzije govoreći o "usaglašavanju o NATO" i današnjeg gotovo ultimativnog istupa Denisa Zvizdića da se"neće i ne može ta tema ostaviti po strani"? Desio se nastupni pres američkog ambasadora, koji je jasno stavio do znanja da je NATO prioritet njegove vlade u BiH.

- Dostavljanje GNP ne znači da BiH postaje članicom NATO saveza, radi se tek o još jednom koraku naprijed u ovom partnerstvu, a ja ću raditi kako bih pomogao da što više građana uvidi da je NATO platforma koja priža sigurnost i stabilnost svima u zemlji - istakao je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH.

Dok iz Vašingtona stiže nedvosmilena poruka da je naša budućnost u NATO-u, iz Brisela uvjeravavaju da je NATO odvojen od evropskog puta. I jedni i drugi pozivaju na što hitnije formiranje vlasti dok Bošnjaci, ignorišući stav Srba, vješto koriste podršku stranih ambasada da nas uvedu u NATO.

- I bošnjačkim partijama bi Brisel trebao biti prioritet u odnosu na potencijalna sufliranja iz nekih ambasada recimo SAD i Velike Britranije kojima je veći interes NATO nego EU. Mislim da će Bošnjaci popustiti i da će neko vrijeme zauistaviti priču oko MAP-a ali će se formirati Savjet ministar, ali će to pitanje ponovo vratiti na dnevni red - rekao je Aleksandar Vranješ, profesor FPN Banja Luka.

Nastavak razgovora stranačkih delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH očekuje se nakon što se usaglase principi za formiranje novog Savjeta ministara, a to će, prema Zvizdićevim riječima, biti nakon povratka članova Predsjedništva sa službenog puta.