latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:31 ⇒ 12/03/2019 | 08:11 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor između Srbijagasa i Gas prometa (FOTO)

Srbijagas postao je većinski vlasnik Gas Prometa iz Istočnog Sarajeva. Sporazum su, u Banjaluci, potpisali direktori Dušan Bajatović i Milomir Draganić, te direktorka Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić. Na ovaj način, otklonjene su prepreke da Gas promet postane snažan faktor u prometu gasa u Bosni i Hercegovini, i stvoreni preduslovi gasifikacije Srpske.

Srbijagas je postao vlasnik 39 odsto udjela Gas prometa iz Istočnog Sarajeva.

Akcijski fond Investiciono-razvojne banke Republike Srpske ima 26 odsto akcija, a preostali vlasnici su republički fondovi i fizička lica.

To je dio ugovora, kojim su precizirani svi detalji zbog kojih je Gas prometu 20 godina, djelimično, osporavano učešće u pravnom prometu.

- BH-gas više nema nijedan razlog da osporava naše preduzeće Gas promet. To je najvažniji cilj kako bi Gas promet mogao da upravlja gasnom infrastrukturom koja mu je povjerena i funkcijom transporta gasa na potezu od granice Srbije - kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije rekao je da potpisivanjem ugovora i rješavanjem ovog pitanja, neophodan je preduslov za dalje uređenje gasnog sistema u Republici Srpskoj i podsjetio da je u pitanju važan dokument za gasifikaciju i razvoj ove cijele oblasti izuzetno važne za Republiku Srpsku.

Ovim ugovorom Gas promet iz Istočnog Sarajeva je ojačan i spreman za velike poslove u kojima ga je konkurent iz Federacije BiH sputavao.

- Srbijagas preko Gas prometa ulazi legalno na srpsko tržište i tržište Bosne i Hercegovine. To više nije strana kompanija, nego jedan od najvećih vlasnika domaće kompanije. Mislim da će te mogućnosti znati da iskoristei Srbijagas i Gas promet - naveo je Milomir Draganić, generalni direktor Gas prometa Istočno Sarajevo - Pale.

Foto: RTRS

Gas promet bi trebalo da ima važnu ulogu u gasifikaciji Republike Srpske unutar sasvim izvjesnog projekta Turski tok.

Saopšteno je da su za izgradnju gasovoda od Beograda do Banjaluke potrebne tri godine i da će u tom poslu Gaspromu iz Rusije biti ponuđeno strateško partnerstvo.

- Dobra vijest je što je za buduće potrebe potrošača u Republici Srpskoj predviđeno, ne manje od 0.8 milijari, tj. 800 miliona kubnih metara. Srbijagas praktično već ima u razvojnim planovima gasovod od Beograda prema Republici Srpskoj - naglasio je Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

Konkretizacija gasifikacije Republike Srpske jedan je od programa o kojima je razgovarano i na nedavnoj zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije.

- Naša iskustva u Srbiji kažu da nijedna ozbiljna investicija niti velika fabrika koja omogućava nova radna mjesta nisu mogući bez riješeng problema snabdijevanja gasom - istakao je Antić.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ističe da je o izgradnji gasovoda razgovarano i sa kompanijama iz Federacije BiH.

Kaže da ukupne projektovane količine gasa, koje bi po završetku radova na Turskom toku u BiH trebalo da budu transportovane preko Srbije uveliko premašuju trenutna potraživanja potrošača u Republici Srpskoj i Federaciji.