latinica  ћирилица
11/03/2019 |  16:39 ⇒ 18:42 | Autor: SRNA

Јahorina: Otvoren Međunarodni kongres "Inženjerstvo, ekologija i materijali"

Na Јahorini je danas otvoren 6. Međunarodni kongres "Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji", koji je okupio istaknute naučnike i stručnjake iz 17 zemalja.
Međunarodni kongres "Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji". - Foto: SRNA
Međunarodni kongres "Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji".Foto: SRNA

Cilj Kongresa, koji traje do srijede, 13. marta, jeste stimulisanje razmjene ideja u ovim oblastima, te njegovanje saradnje akademske zajednice, privrede i državnih institucija.

Kongres je posvećen pitanjima koja se odnose na teorijske i inženjerske aspekte u hemijskoj, prehrambenoj i procesnoj industriji, te metalurgiji i industrijskom finišu, kao i temama koje se tiču novih materijala, zaštite životne sredine, hemije i upravljanja u organizacijama.

Riječ je o naučnom skupu koji se održava svake druge godine. Kongresi se održavaju tokom posljednjih deset godina i do sada je učestvovalo 700 naučnih i stručnih radnika sa više od 1.000 radova iz više od 30 država.

Organizatori Međunarodnog kongresa "Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji" su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Tehnološki fakultet u Zvorniku.

Pokrovitelji Kongresa su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Akademija nauka i umjetnosti Srpske, dok je generalni sponzor grad Zvornik.

Peti Međunarodni kongres, koji je održan od 15. do 17. marta 2017. godine na Јahorini, okupio je 155 učesnika iz 13 zemalja.