latinica  ћирилица
11/03/2019 |  17:26 ⇒ 18:41 | Autor: SRNA

Marčić: Šansa mladima da brže ulaze u svijet nauke

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srspke Siniša Marčić rekao je da Međunarodni kongres "Inženjerstvo, ekologija i materijali u procesnoj industriji", koji je otvoren danas na Јahorini, pruža šansu mladim stručnjacima da brže ulaze u svijet nauke.
Јahorina: Siniša Marčić - Foto: SRNA
Јahorina: Siniša MarčićFoto: SRNA

Marčić je u izjavi novinarima istakao značaj ovog skupa za Republiku Srpsku, te napomenuo da je riječ o prvoj kateroriji nacionalnih kongresa.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo podržava ovaj kongres i opredijeljeno je da poboljša saradnju privrede i naučne zajednice.

Dekan Tehnološkog fakulteta iz Zvornika Miladin Gligorić rekao je da je na Kongresu prijavljen 131 rad iz 17 zemalja, te da očekuje da se predstave dostignuća u oblastima hemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, zaštite na radu, nanomaterijala. 

- Dio radova je rezultat nacionalnih ili međunarodnih projekata, što daje posebnu notu i kvalitet ovakvim susretima - naveo je on.

Gligorić je dodao da iz godine u godinu raste broj zainteresovanih mladih ljudi koji žele da se bave naukom i istraživanjima. 

- Ovo je grana koja je vrlo interesantna za razvoj svake sredine, pa i naše Republike Srpske - istakao je Gligorić.

Prema njegovim riječima, kongres će se održavati kroz pet plenarnih predavanja, prezentacija, a predavači su najbolji stručnjaci iz Španije, Belgije, Slovenije, Makedonije, Srbije.

Prorektor Univerziteta u Istorčnom Sarajevu Siniša Berjan rekao je da Univerzitet daje punu podršku ovakvim ili sličnim kongresima i da redovno prate dešavanja. 

- Mi možemo ponuditi proširenje međunarodne saradnje ili traženje novih partnera ne samo na Tehnološkom fakultetu, već i na drugim fakultetima Univerziteta - ističe Berjan.

Kongres obuhvata oblasti: "Hemijsko i elektrohemijsko inženjerstvo", "Ekološko inženjerstvo", "Materijali i karakterizacija materijala", "Nanotehnologije", "Neorganska hemija i tehnologija" i "Organska hemija i tehnologija, polimeri".

Uključene su i teme: "Prehrambeno inženjerstvo i biotehnologija", "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije", "Tekstilno inženjerstvo", "Korozija i zaštita materijala i termoenergetskih postrojenja", "Metalurgija" i "Menadžment u procesnoj industriji".

Kongres će trajati do srijede, 13. marta. Održava se svake druge godine, a organizuju ga Univerzitet Istočno Sarajevo i Tehnološki fakultet Zvornik.

Pokrovitelji su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Akademija nauka i umjetnosti Srpske, a generalni sponzor grad Zvornik.