latinica  ћирилица
11/03/2019 |  17:43 ⇒ 12/03/2019 | 07:59 | Autor: RTRS

RTRS s uzgajivačima šarplaninaca, čiji su vlasnici i Putin i Vučić (FOTO)

Tokom nedavne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, pažnju svjetskih medija privukao je neobičan poklon koji je dobio. Šarplaninac Paša lako je osvojio simpatije javnosti, a i ruskog predsjednika.

Slika na kojoj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poklanja ruskom predsjedniku Putinu šarplaninca Pašu obišla je svijet.

Foto: Predsjedništvo Srbije

U odgajivačnici porodice Ćulibrk kažu da je Paša plod brižljive selekcije i najboljih linija, a to što je poklonjen tako važnom gostu za njih je ogromna čast i ponos, iako isprva nisu znali kome je namijenjen.

- Nisam odmah znao, jesam znao da će biti poklonjen i da negdje na način na koji su ga birali vidio sam da je potrebno da bude pas baš kvalitetan. Kasnije, naravno, kad sam to saznao – ogromno oduševljenje, sreća - rekao je Dragan Ćulibrk, odgajivač.

Paša ima izuzetan pedigre, riječ je o psu u kojem su spojene najbolje karakteristike njegove rase.

Šarplaninac Paša (Foto:Predsedništvo Srbije)

- Njegovi preci su vrhunski psi, vrhunske linije. Zna se nekih sedam-osam generacija. On je osma generacija koja je kod mene u odgajivačnici, a i prije toga se zna nekoliko koljena još unazad - dodje Ćulibrk.

Ćulibrk uzgaja šarplanince već tridesetak godina, a njegovi psi dospjeli su u mnoge evropske zemlje, ali i na druge kontinente. Šarplaninac je, kaže, pas-vitez, sa viteškim srcem, a specifičan je po svom karakteru.

Šarplaninac je jedna od najranije registrovanih rasa pasa u svijetu. Upisan je pod brojem 41 davne 1939. godine.

Brojna priznanja osvojena na takmičenjima i izložbama potvrđuju posvećenost kojom se Dragan bavi svojim hobijem. U leglu iz kojeg potiče Paša bilo je, kaže, nekoliko pasa - jedan od njih, Pako, nedavno je za rođendan poklonjen Aleksandru Vučiću, a i drugi bi, nagovještava tajanstveno, u narednom periodu mogli biti poklonjeni važnim osobama.