latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:10 ⇒ 18:16 | Autor: TANЈUG

KPS demantuje pokretanje akcije

Kosovska policijska služba (KPS) oglasila se povodom informacija da su prištinske vlasti aktivirale akciju "Čelični prsten".

Ta akcija podrazumijeva blokadu putnih pravaca i kontrolu vozila i lica.

Na pitanje Tanjuga da li je tačno da je Priština aktivirala policijske trupe kako bi blokirala alternativne pravce iz centralne Srbije i koji je razlog, portoparol KPS-a Baki Keljani je odgovorio da ne postoji "ništa konkretno" i da policija radi na sprečavanju oganizovanog kriminala i krijumčarenja, te da preduzima akcije na osnovu zakonskih ovlašćenja.

Pojedini beogradski tabloidi prenijeli su da su prištinske vlasti pokrenule akciju blokade puteva, kontrolu vozila i lica i da se policija se nalazi na svim alternativnim prelazima.

Telegraf prenosi da je KPS povukla dijelove pograničnih jedinica sa prelaza prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i da će njeni pripadnici jedinica biti raspoređeni na sjeveru Kosova i Metohije.

Oni će, navodno, imati samo jedan zadatak, a to je blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka sjeveru Kosmeta.

Portal navodi da se akcija dovodi u vezu čak i sa tajnim spiskovima "viđenijih Srba", protiv kojih se pripremaju optužnice.

Alo.rs takođe prenosi da izvori bliski KPS navode i da postoje naznake da će sprovesti hapšenje srpskih funkcionera sa Kosova.

Neimenovani izvor tog potala navodi da kosovska policija primjenjuje operativni plan "čelični prsten" u cilju zastrašivanja Srba, koji podrazumijeva blokadu puteva kojima se građani kreću, kao i kontrolu vozila i lica.

Međutim, TV Prva nije uspjela da dobije potvrdu iz kosovske policije da je ta akcija pokrenuta. Dopisnik te televizije navodi da ne postoji nikakva vanredna situacija, te da je riječ o pojačanom prisustvu KPS i carinika na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji, zbog sprečavanja šverca robe, a to pojačano prisustvo carinika i policije traje već 20 dana.